Fördjupning


Västerbotten

  • Sjuksköterskor som jobbar extra under semestern erbjuds upp till 15 000 kronor extra i veckan av landstinget i Västerbotten.
  • ”Våra medlemmar är oroliga för sin legitimation, att patientsäkerheten inte kommer att hållas”, säger Jenny Olsson, ordförande på Vårdförbundet i Västerbotten.
Fria.Nu

Facket: ”Som patient hade jag varit orolig”

21 sjuksköterskor. Så många har rekryterats till Västerbottens län i sommar. Men behovet är mycket större, säger Jenny Olsson, ordförande på Vårdförbundet i Västerbotten.

– Vi hade behövt mellan 70 och 100 sjuksköterskor. Det är värsta sommaren hittills. Många vårdavdelningar måste stängas och bemanningen är långt ifrån löst, säger hon.

– Enligt arbetsgivaren blir det 20 färre vårdplatser än tidigare år, men vi anser att siffran är högre. Det ser väldigt dystert och mörkt ut.

Mellan veckorna 23 och 34 kommer den akuta vården och behandling av tumörsjukdomar prioriteras. Cirka 70 procent av det totala antalet vårdplatser i länet ska vara öppna. Det innebär bland annat att antalet vårdplatser på två avdelningar på medicinkliniken i Umeå krymper från runt 40 till 12. Psykiatrin stänger två vårdavdelningar, vilket innebär att de minskar vårdplatserna med cirka 40 procent.

– Precis som tidigare år har bristen på vikarier varit ett problem. Men tack vare tidig rekrytering, fler undersköterskor och att många medarbetare valt att jobba under sommaren samtidigt som vi samnyttjar vårdplatser på sjukstugor och sjukhus är vi nu klara med planeringen, skriver hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Sundberg i ett pressmeddelande.

På akuten i Umeå blir sjuksköterskorna 20 procent färre under sommaren. Vissa tider på dygnet finns bara tre stycken i tjänst. När ordinarie personal fick besked om sommarbemanningen valde de att skriva ett brev till ledningen.

– De är jätteoroade över hur det ska fungera och att patientsäkerheten inte kommer att hållas. Men det känns inte som att någon tar deras oro på allvar, säger Jenny Olsson.

Enligt henne har det aldrig förr varit så svårt att rekrytera sjuksköterskor till länet. Hon menar att många hellre väljer att arbeta ute i kommunerna, i Norge eller att lämna yrket eftersom arbetsmiljön och lönerna anses för dåliga.

– Det är ingen brist på sjuksköterskor egentligen. Det handlar om att ge rätt lön och förbättra arbetsvillkoren. Landstinget är ingen attraktiv arbetsgivare längre, säger hon.

– Som patient hade jag varit orolig. De som jobbar i sommar kommer att göra sitt yttersta för en god och säker vård men de gör det på bekostnad av sin egen hälsa.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vårdförbundet: ”Värsta sommaren hittills”

Det är svårare än någonsin att hitta vikarier till vården. Nu varnar facket att både patientsäkerheten och arbetsmiljön är i fara.

– Det är ett väldigt ansträngt läge i hela landet, säger Cecilia Sandahl på Vårdförbundet.

© 2024 Fria.Nu