• De svenska storbankerna investerar sju gånger så mycket i fossil energi jämfört med förnyelsebara energikällor som solenergi.
Landets Fria

Bankerna storsatsar på fossil energi

De svenska bankerna storsatsar på fossil energi medan förnyelsebar energi får liten andel av utlåningskakan. Trots löften om att ta ansvar för klimatet stannar bankernas klimatarbete vid det egna interna arbetet.

Det är det internationella initiativet Fair Finance Guide som har granskat hur miljömässigt hållbart de sju största svenska bankerna investerar. Totalt lånade bankerna ut drygt 114 miljarder kronor till fossil energi men bara 28 miljarder kronor till förnyelsebar energi de senaste fem åren, vilket är över sju gånger mindre. Handelsbanken är den bank som hamnat på jumboplatsen i Fair Finance granskning med 24 gånger större utlåning till investeringar inom fossil energi än på förnybar energi de senaste fem åren.

Dock är det totalt sett en liten ökning när det gäller andelen förnyelsebar energi de senaste tio åren. 2004–2009 var den totala andelen sju procent och 2009-2014 var andelen tolv procent.

– Att bankerna förbättrat sig så lite är oerhört dåligt. De spelar en nyckelroll i klimatarbetet när de väljer vad som ska finansieras. Här kan bankerna bidra till en lösning genom att satsa mycket mer på förnybar energi och minska stödet till fossil energi, säger projektledaren Jakob König, i ett pressmeddelande.

Bland de största bankerna i länder där Fair Finance Guide är etablerade finns banker som har betydligt bättre resultat än de svenska bankerna. I Nederländerna har två av de största bankerna, Triodos Bank och ASN Bank, över 90 procent av sin totala utlåning i förnybar energi jämfört med fossil energi.

Enligt jumboplacerade Handelsbanken själva tar banken ansvar för hur bankens verksamhet påverkar samhället på flera områden. ”Bland annat arbetar vi för att minimera bankens direkta och indirekta miljöpåverkan”, enligt hemsidan. När det gäller ”ansvarsfulla placeringar” skriver Handelsbanken bland annat att ”Handelsbankens fonder placerar inte i företag med verksamhet kopplad till förbjudna vapen”.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu