Sömngångardub från Hypnotower | Göteborgs Fria

Recension


Musik
Unlearn Artist: Hypnotower Bolag: Ideal Recordings
Protest music Artist: Ornament Bolag: Ideal Recordings

  • Hypnotower och Ornament släppte nyligen sina debutskivor på Ideal.
Göteborgs Fria

Sömngångardub från Hypnotower

Två intressanta solodebuter släppta på Ideal. GFT recenserar
Hypnotower och Ornament.

Tidigare har Tanya Byrne gjort musik med sin syster Nadia Byrne under namnet Ectoplasm Girl. Deras debutalbum, TxN, från 2011 byggde på mörka industrilandskap, fyllt av skeva melodier och dova rytmer, men ändå med popkänsla. Inte helt olikt Chris & Coseys under deras mer experimentella stunder.

Hypnotower är Tanya Byrnes soloprojekt och Unlearn är första släppet på Göteborgsbaserade Ideal. Unlearn är ett par snäpp mörkare och än TxN. Sömngångarduben i Teamdream och Patterns bygger på en skevande och psykedelisk ljudbild där slöa rytmer och elektroniska effekter bygger upp loopar, som tillsammans med de samplade rösterna skapar tranceliknande effekter.

Mer åt techno, utan att snegla åt dansgolven, skapas på Soldiers och Fleshworld, där skuggorna skingras med hjälp av hårdare och mer dynamiska beats.

Unlearn är ett album som bygger på sin starka atmosfär. Någonstans i gränslandet mellan dub, drone, techno har Byrne hittat ett personligt och konsekvent musikaliskt uttryck som fascinerar.

Det låter som My Bloody Valentine på valium kommentaren en kompis när jag spelade Protest Music för honom. Ja, liknelsen kanske inte är helt fel. Ornaments musik är även den storslagen, skimrande och vibrerande, och rör sig majestätiskt, likt vågrörelser. Någonstans i dronebruset tycka man även kunna urskilja brottstycken av melodier.

Bakom Ornament står Joe Denardo, som sedan tidigare är bekant som gitarrist i New York-duon Growing. Denardos soloprojekt har beröringspunkter med
Growings tidiga album, men Protest music känns ändå som ett personligt verk, och det är ett album som rekommenderas varmt.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Göteborgs Fria