• Anna Nordenstam och Ann Boglind, båda forskare vid Göteborgs universitet, är aktuella med en översikt av svensk och översatt barn- och ungdomslitteratur. Foto: Monica Havström
Göteborgs Fria

De har koll på barnböcker

Alla minns vi vad vi läste för böcker när vi var barn. Men hur ser marknaden ut i dag? Och varför kan barnböcker vara viktiga?Anna Nordenstam och Ann Boglinds nya bok Från fabler till manga 1 har koll på ämnet.

Från fabler till manga kom ut för första gången 2010. Nu har Anna Nordenstam och Ann Boglind gjort en ny och bearbetad version som resulterade i två böcker, Från fabler till manga 1 och 2. Första boken tar upp litteratur för barn upp till 12 år medan den andra boken behandlar ungdomslitteratur.

– Alla som arbetar med barn och ungdomar behöver känna till många böcker. Det pratas så mycket nu om barns minskande läsförmåga men det pratas för lite om vad och hur man ska läsa. Det här ska vara en sorts vägledning, beskriver Ann Boglind.

Böckerna riktar sig främst till lärarutbildningar men är också skriven på ett sätt så att föräldrar eller andra intresserade ska kunna uppskatta den.

– Vi vill ge vuxna möjligheten att se att den barnlitteratur vi har är väldigt bra, förklarar Anna Nordenstam.

– En lärare ska kunna sätta rätt bok i handen på rätt elev vid rätt tillfälle, då krävs det att man kan mycket om barnlitteratur, fortsätter Ann Boglind som är före detta lärare, lektor i svenskämnets didaktik och insatt i hur man arbetar med barn.

Medan Ann har en bakgrund som lärare är Anna lektor i litteraturvetenskap och professor i svenska med didaktisk inriktning i Luleå. Boken har de skrivit tillsammans vid Göteborgs universitet. De tillhör olika generationer men båda två läste mycket även när de var barn. En gemensam favorit, trots åldersskillnaden, är författaren Maria Gripe. Men Ann Boglind minns också sitt allra första läsminne.

– En av mina första böcker handlade om en drake som hjälper en pojke som inte vågar simma att lära sig simma. Sen simmar de bort till en affär där allt godis är gratis. Men den boken har jag faktiskt inte vågat läsa om.

Anna förstår vad hon menar, en del böcker man läste som barn kan vara kul att läsa om när man blir vuxen men då riskerar man att upptäcka att boken kanske inte var så bra trots allt.

Anna Nordenstam och Ann Boglind kan nästan allt om barnböcker och har bra koll på hur utvecklingen ser ut.

– De stora trenderna nu är mycket bilder, mycket humor och sen är det mycket som är mer svart. Ensamhet, utsatthet, dystopier och klimatförändringar tas upp allt mer, säger Anna.

– Det följer samhällsutvecklingen. För väldigt länge sen, i den allra äldsta barnlitteraturen, då skulle man vara glad och käck och väluppfostrad. Då förnekade man att det var elände i familjerna, medan man i dag närmar sig hur det ser ut i verkligheten, fyller Ann i.

De båda menar att samhället vi lever i nu är tuffare än förr och att barn behöver prata om det. Då kan böcker som tar upp svåra ämnen på ett lite mer lättsamt sätt vara ett bra hjälpmedel.

– Barnlitteraturen hanterar väldigt många frågor och då är det bra om vuxna känner till den, säger Anna Nordenstam.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Det jag gör i ateljén är politiskt”

Konstnär, psykolog och engagerad i flera frivilligorganisationer. Anna Olsson är en mångsidig textilkonstnär som väver in politik i sin konst och sin konst i politiken.

Göteborgs Fria

”Jag vill inte att mångfalden missas”

Ebba Berg skriver lättlästa böcker om Barnen i Lyckeskolan. Det är helt vanliga böcker om helt vanliga barn. Det som skiljer böckerna från mängden är att de är pepprade med mångfald.

Göteborgs Fria

Opera om barns utsatthet

Barn på flykt är temat för Unga på Operans nya föreställning Den långa långa resan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu