Debut med mersmak från Johan Moir Ensemble | Göteborgs Fria

Recension


Musik
Chasing shadows
Artist: Johan Moir Ensemble
Bolag: Hear Here Records

  • Johan Moir och ensemblen har release för sin debutskiva på Folk på torsdag.
Göteborgs Fria

Debut med mersmak från Johan Moir Ensemble

Musiken tar hela tiden in på uppiggande och utmanande stickspår, men återkommer alltid till det melodiska, skriver Tobias Magnusson om Chasing shadows.

Göteborg fortsätter att vara ett kreativt centrum för den nya unga jazzen. Johan Moir Ensemble är senast ut att visa vad de går för med sin debutskiva Chasing shadows. Gruppen består av kompositören och kontrabasisten Johan Moir, Malin Wättring, saxofon, Casey Moir, röst, Naoko Sakata, piano och Carl Johan Groth på trummor. Medlemmarna i ensemblen träffades under sin tid på Högskolan för scen och musik och har samarbetat i ett flertal konstellationer. Mest bekant är jag sedan tidigare med saxofonisten Malin Wättring, vars debutalbum var en riktig fullträff.

Inledningsspåret Like a film/one year of waiting får sin ton av Wättrings melodiska uttryck. Naoko Sakatas innerliga pianospel håller ihop kompositionen när Casey Moir stämma i låtens fortsättning vävs ihop med Wättrings varma toner. Det är en lysande inledning, som genast skärper mitt lyssnande.

Johan Moir är en demokratisk bandledare och ger gott om utrymme för alla i ensemblen, likaså verkar han vara öppen för intuitiva och utforskande inslag, vilket gör att musikerna får möjlighet att ge sig ut på utflykter. De starka melodierna skalas ner och leder in i intrikata och utmanande improvisationspassager ­– fantastiska röstkrumbukter från Casey Moir ­– för att sedan återgå till det melodiska flödet.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Göteborgs Fria