Konstgalleri rullar genom Sverige | Göteborgs Fria
  • Evelina Sjöström, Filippa Nilsson Kallhed och Erika Stöckel står bakom (och framför) det mobila Trailer gallery.
Göteborgs Fria

Konstgalleri rullar genom Sverige

Trailer gallery startades i Umeå som ett annorlunda sätt att visa konst. I sommar turnerar det rullande galleriet runt om i Sverige.

Utifrån påminner Trailer gallery om en husvagn, men inuti finns åtta kvadratmeter galleriyta med vita väggar och högt i tak. De tre konststudenterna Evelina Sjöström, Filippa Nilsson Kallhed and Erika Stöckel invigde galleriet i januari 2014 som en del av kulturhuvudstadsåret i Umeå. Sedan dess har de visat både traditionellt måleri och mer udda performanceverk.

– Vi kände att det saknades en konstscen som kunde experimentera och där det händer något nytt. Vi ville göra snabba, korta utställningar där oetablerade konstnärer får synas, berättar Erika Stöckel.

Att det är just ett rullande galleri ger en möjlighet att visa konst på nya platser. Trailer gallery har bland annat stått på torget, vid älven, i bostadsområden, vid Nydalasjöns friluftsområde och på en holme två mil utanför Umeå. Allt efter konstnärernas önskemål.

– Vi kan knyta an till olika platser. Till exempel när vi ställde ut Helena Olsson, som jobbade med spakultur, placerade vi galleriet vid ett gammalt hälsobad i Umeå, säger Erika Stöckel.

En annan fördel är att galleriet når besökare som kanske inte skulle gå in på ett vanligt galleri.

– Vi träffar andra människor, inte bara vana konstbesökare. Vi tar konsten till folket!

Numera ansöker konstnärer om att ställa ut i galleriet och Evelina Sjöström, Filippa Nilsson Kallhed and Erika Stöckel väljer gärna utställningar där det händer något kring konsten. I våras visade galleriet till exempel två konstnärer från Spanien och Tjeckien som arbetade konsumtionskritiskt mot matindustrin. De hade dumpstrat mat, alltså letat mat bland sopor, lagat till den och bjöd in besökarna att värma maten och äta av den.

Nu känner galleristerna att det är dags att vidga sina vyer, sprida konsten och ta med konceptet till fler delar av Sverige. De är alltså på sommarturné där Trailer gallery samarbetar med gallerier och konstnärskollektiv på respektive plats. Tanken är att lyfta fram lokala kulturarbetare och konstnärer.

I morgon anländer Trailer Gallery till Göteborg. Först besöks Björkö där vagnen kommer att placeras vid hamnen.

– Dansaren Fanny Kivimäki kommer att göra flera korta dansföreställningar inne och utanför vagnen där hon tillsammans med publiken undersöker rötterna på Björkö, hur en rotar sig på en plats och hur lång tid det tar att känna sig hemma. Sedan flyttar galleriet till Järntorget på måndag då Marit Tunestveit Dyre kommer att visa en interaktiv installation som heter Mobile Shelters där besökaren erbjuds en frizon för sig själv. Hon undersöker behovet av att vara ensam i sociala sammanhang.

Fakta: 

Turnéplan

Göteborg 18 och 20 juli med Fanny Kivimäki, Marit Tunestveit Dyre

Bollebygd 22 juli med Dennis Delwér

Malmö 27 juli–1 augusti med Alta

Växjö 4–6 augusti med Kristoffer Palmgren

Norrköping 11 augusti med Linda Sestrajcic

Stockholm 14 augusti – avslutning

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Festival som ger oväntade möten

En skärgårdsfestival med ambitionen att lyfta fram nya artister som vågar ta ställning – så skulle man kunna beskriva Festival del Mar, som arrangeras på Asperö till helgen.

© 2021 Göteborgs Fria