• Regnbågsflaggan hissas på onsdag då West Pride invigs. Förra årets parad lockade 15 000 deltagare.
Göteborgs Fria

Regnbågsfärger över Göteborg

Det är återigen dags för West Pride att lysa upp staden. Elinore Lindén Strand är ny verksamhetsledare och för henne är det första gången som hon kommer delta i paraden.

Enligt RFSL är det en positiv utveckling för Pridefiranden runt om i landet. Fler och fler svenska städer arrangerar egna Pride. Under året driver RFSL projektet Pride i Sverige, med syftet att skapa ett ökat erfarenhetsutbyte och samordning mellan olika Pridearrangörer i landet. Förutom Göteborg stöttas festivalerna i Stockholm, Malmö, Luleå och Växjö.

I Göteborg har Pridefestivalen arrangerats sedan 2007. Till viss del sticker festivalen här ut något, säger Elinore Lindén Strand.

– Göteborg är speciellt när det gäller hbtq-perspektiv. Det är dels den enda staden som har ett hbtq-råd och dels finns här landets äldsta gayklubb, Gretas. Sen är vi den stad i världen som flaggar mest när det är Pridefestival. Och det är viktigt av vi är mer än bara en stadsfestival, tanken är att involvera hela regionen i vårt arbete.

Ett syfte med festivalen är att fungera som en mötesplats och arena för kunskapsfördjupning. Vilka är de viktigaste frågorna att lyfta?

– Hbtq får ibland folk att tänka på en stor regnbågsfamilj. Men homofrågorna är inte desamma som queerfrågorna, och transfrågorna behöver sin egna arena. Det som förenar är rätten att vara den man är och att kunna få vara sig själv. Till sist är det en fråga som förenar rörelsen, att kunna få vara den man är.

Utvecklingen gällande Priderörelsen i Sverige är positiv, men utomlands kommer rapporter om skärpta straff mot homosexuella handlingar. I Ryssland infördes bland annat rikstäckande förbud mot vad man kallar ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer” riktad till minderåriga.

– Det är en skrämmande utveckling, säger Elinore Lindén Strand. Vi försöker skapa en förändring genom vår kampanj Push for pride, som syftar till att påverka svenska makthavare som i sin tur kan påverka på ett diplomatiskt sätt i sina kontakter med exempelvis Ryssland. Även i Sverige finns politiska krafter som inte jobbar för mångfald och jämställdhet.

Ett antal ambassadörer medverkar i den aktuella kampanjen, däribland Lars Gårdfeldt, Anton Hysén och Ulrika Westerlund.

– De har bidragit med sina historier. Bland annat har Lars Gårdfeldt berätta om hur han länge fick viga homosexuella par trots att det inte var lagligt. Genom deras berättelser går det att se hur arbetet gått framåt i Sverige. Men det är fortfarande en historia som skrivs nu. Det var inte länge sedan det även här var olagligt och sjukdomsförklarat att vara en person som innefattas av hbtqrörelsen.

West Pride har ett rikt programutbud. Vad kommer du inte att missa?

– Underwearpartyt på onsdag natt låter kul. Dagen efter går jag på föreläsningen I will survive, som handlar om diskokulturens historia. Då får jag både ta del av diskokulturen och sedan höra teorierna kring den, säger Elinore Lindén Strand.

Centrum för West Pride är Bältesspännarparken, som under festivalen kallas för Regnbågsparken. Där kommer det bland annat att erbjudas konstutställningar, musik och drop-in-vigslar. Regnbågskvarteret kring Götaplatsen är platsen för seminarier och föredrag.

– Förutom detta har vi även West Pride Ung som arrangeras på Frilagret. Det är inte så många internationella festivaler som har avdelningar för unga, men för oss är det viktigt att göra festivalen tillgänglig för alla, oavsett ålder.

Regnbågsparaden går av stapeln på söndag. Under senare år har den växt. Förra året var det rekord med 15 000 deltagare.

– Paraden skapar både samhörighet och glädje. Det är ett roligt sätt att ta ställning för mänskliga rättigheter. För mig är det premiär för West Prides parad. Men jag vet från tidigare parader att mitt hjärta jublar över att få vara del i ett sådant här sammanhang, säger Elinore Lindén Strand.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De lyfter lesbiskt liv på landet

Pride

Nätverket Lesbisk landsbygd lyfter med sina foton fram en sida av landsbygden som det oftast är tyst om: den queera och lesbiska.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu