• Amer Sarsour, Bipasha Huq och Saman Faramarxi Sokhanran är initiativtagare till Förenade Förorter.
  • Simon Matiwos är med i SM-laget, dessutom blev han kvällens vinnare i Skärholmen, och kan så länge titulera sig förortens bästa poet.
  • Elise Ekmens hyllning till sin förort gav henne en plats i laget.
  • Konferencier Melody Farshin visar var skåpet ska stå. Och avslöjar om du äter kebabrulle på första raden.
  • Farzad Nouri och Araia Ghirmai Sebhatu ger sina poäng under fjärde deltävlingen i Hässelby. 9, 0 av 10, inte så illa.
Stockholms Fria

Förortspoeter teamar upp inför SM

Förenade förorter vill skapa kultur för och av förorten. Under våren har de arrangerat 4 deltävlingar i poetry slam och korat ett förortslag till SM som hålls i Stockholm 13–16 maj.

– Vi kräver tio! En kraftfull röst alldeles bakom mig med volymen på max låter förstå att det här var kvällens bästa framförande. Spridda rop med samma krav hörs runt om i den överfulla och svettiga lokalen, som är 2:a Hemmet, Ungdomens hus, i Skärholmen. Det är i final i Förenade Förorters uttagning av ett lag till SM i poetry slam. Vissa tävlande har större fanbase än andra; Simon Matiwos från Husby är en av dem, och han får mycket riktigt full pott av samtliga jurygrupper i tävlingens andra omgång. När Elise Ekmen från Hässelby går upp scen åtföljs hon av ett öronbedövande jubel från ett tjejgäng, som jag också lyckats sätta mig i närheten av. Hur mycket publikstödet betyder för utfallet må vara osagt, men Simon Matiwos blir kvällens vinnare och tillsammans med Elise Ekmen, Per Butenas från Vårberg och Sabrina Ibenjellal från … utgör han Team Förort i SM på Södermalm nästa vecka.

– Att jag får vara med och representera förorten och Husby i SM är stort för mig, jag hoppas jag får chansen att visa de som kanske inte förväntar sig att ”förortsbarn” kan spotta poesi att vi faktiskt kan göra det!

Att utmana den mediala bilden av förorten och öka det lokala kulturella engagemanget är drivkraften bakom initiativet Förenade Förorter, vars första arrangemang har varit att ta fram laget till SM i poetry slam. Under våren har deltävlingar hållits i fyra olika orter: Skärholmen, Husby, Rågsved och Hässelby.

Bakom Förenade Förorter står tre hårt arbetande personer – Bipasha Huq, Amer Sarsour och Saman Faramarxi Sokhanran. Stockholms fria får en pratstund med Amer och Bipasha i Hässelby gård, innan den sista deltävlingen drar igång.

– Vi såg ett väldigt starkt behov av att engagera det kulturella i förorterna, säger Amer Sarsour. För att vi är en del av den kulturen också. Så vi började där, med personer som är lokalt förankrade och som också vill se den typen av kultur blomstra i sin förort.

Förenade Förorter handlar inte bara om spoken word utan det är ett kulturinitiativ i bred bemärkelse. Men med SM i poetry slam nära i tid, och det faktum att både Amer och Saman är spoken word-poeter, så blev projektet att ta fram ett lag en naturlig ingång för att sjösätta initiativet. De har också velat lyfta fram släktskapet mellan poesi och hiphop. Vid tävlingarna finns således två jurygrupper med på scen, en bestående av poeter och en hiphop-baserad.

– I USA till exempel så går spoken word-scenen och hiphop-scenen hand i hand, säger Bipasha Huq. Här har det sett annorlunda ut. Slamscenen har varit en medveten scen på det sättet att den är hbtq-vänlig och det finns många feministiska röster, men just förorten har inte varit lika representerad.

Amer Sarsour förklarar hur spoken word är en konstform som hela tiden samspelar med publiken, ”det är nästan som en dialog fast en monolog”.

– När vi framför våra texter till en publik så sitter publiken ofta där och kan inte identifiera sig med den, det blir lätt missuppfattningar. Ju fler som är representerade på scen, desto fler i publiken är det som till slut kan relatera till det.

När finalen är avgjord står det klart att det fallit sig så lämpligt att varje förort fått med en representant till SM. Elise Ekmen från Hässelby har bara stått på scen ett fåtal gånger och försöker smälta resultatet. Hennes förortsidentitet är stark.

– Jag har ju bott i förorten i hela mitt liv, det är mitt hem. Det spelar ingen roll om det är Hässelby, Husby eller Fittja, jag känner mig ändå alltid lika hemma. Det känns som att man förstår varandra. Och det är självklart för min del att människor från förorten eller med en annan bakgrund också ska få möjligheten att stå på scen och berätta om våra erfarenheter. Jag tror att det inte bara bidrar till att människor från förorten känner sig mer välkomna, utan det kan även bidra till att det blir minskade klyftor i samhället.

För initiativtagarna till Förenade Förorter är det av vikt att framhålla förortens komplexitet och komma bort från den enkelspårighet som präglar rapporteringen i media.

– Kommer man till ett av våra evenemang så märker man att det inte är rättvist, säger Bipasha Huq. För det är väldigt många olika röster.

– Det är framför allt människor, skillnaden är att man berättar om sina erfarenheter utifrån en viss plats som man är uppvuxen på, menar Amer Sarsour. Det handlar om att få äga sitt narrativ och även framföra det. Det är därför det också är högst kulturpolitiskt, vi ser hur pengar läggs på evenemang eller initiativ som inte är tilltalande för många människor. Självklart finns det problematik men istället för att bara påpeka den – som det gärna görs i media – så gör vi en diskurs av det genom konstformen.

– Och vår intention har aldrig varit att gå in i förorten och berätta för dem vad kultur är för någonting, understryker Bipasha Huq. Utan i varje område har alla fått vara med och bestämma: Vilka vill vi se i juryn? Och vi har haft lokala artister och rappare som uppträtt på varje evenemang.

Nu får poeterna ladda om till SM som äger rum 13–16 maj. Simon Matiwos vill inte spekulera i deras chanser, men hoppas att de får tid och rum att visa vad den svenska befolkningen har missat ute i sina förorter.

– Och jag vill framför allt visa alla i orten att vi kan också! Tänk vad mycket vi har sett och erfarit i våra områden på framför allt gott men även ont. Varje person där har en hel berättelse som folk skulle häpna över.

Fakta: 

Åtta poeter gjorde upp i finalen. De som gick till SM var: Simon Matiwos, Per Butenas, Elise Ekmen, Sabrina Ibenjellal.

Hiphopjury: Salla Salazar, Ametist Azordegan och Fille

Poesi/inspiratörsjury: Nachla Libre, Nabila Abdul Fattah och Daniel Boyacioglu

Konferencier: Melody Farshin

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu