Debatt


Daniel Rolke
  • Mink från en av de dokumentationer av farmer som Djurrättsalliansen genomfört.
Skånes Fria

Vi vill slippa dokumentera minkarnas verklighet igen

För omkring tre veckor sedan godkände länsstyrelsen i Skåne en ny minkfarm i Sjöbo kommun. Detta trots en stor opinion med bland annat 62 000 namnunderskrifter insamlade på protestlistor som lämnades in till Länsstyrelsen samt Sjöbo kommun. Förra veckan presenterade vi i Djurrättsalliansen nytt material från svenska minkfarmer år 2013 och 2014. Materialet visar att de minkar som föds upp och dödas inom pälsindustrin lever under miserabla förhållanden, vilket Djurrättsalliansen sedan 2010 avslöjat vid tre tidigare tillfällen.

Vi har bland annat dokumenterat djur med stora bitskador och döda minkar liggande i och utanför burarna. Vad vi mötts av på minkfarmerna vid våra senaste besök skiljer sig inte från vad vi sett tidigare år. Under flera år har vi varit ute på ett stort antal minkfarmer och vår erfarenhet säger att det inte rör sig om ett fåtal undantagsfall. Vi menar att det vi kunnat dokumentera är en del av pälsindustrins verklighet. Extrema konsekvenser av en industri med extrema uppfödningsförhållanden för minkarna.

I Sverige framhåller pälsindustrin gärna argument som innehåller ordet djurvälfärd eller att Sverige har världens bästa djurskyddslag. I den svenska djurskyddslagens fjärde paragraf står det att alla djur ska få utlopp för sitt naturliga beteende och att de ska skyddas mot onödigt lidande. I våra ögon är den paragrafen i djurskyddslagen helt meningslös utifrån hur verkligheten ser ut för djuren.

Vid våra tidigare avslöjanden har svensk pälsindustri försökt göra allt för att flytta fokus från det som vår dokumentation faktiskt visar. Vi tycker att det är fegt att industrin inte kan stå upp för att det är så här verkligheten för minkarna ser ut även om vi förstår att det inte är ett bra försäljningsargument. Men att hålla ensamlevande rovdjur tillsammans i minimala nätburar kommer alltid leda till bitskador, stress, frustration och djur som dör och vi måste ställa oss frågan om vi kan stå för att vi behandlar djur på det sättet i dagens samhälle.

Det finns i dagsläget omkring 75 minkfarmer i Sverige varav 8 finns i Skåne. Varje år gasas runt en miljon minkar ihjäl och flås för att bli päls åt oss människor. De minkar med bitskador, sjukdomar och stereotypa beteenden samt de döda minkar Djurrättsalliansen har kunnat dokumentera är djur som dödas när de är omkring ett halvår gamla, med undantag för avelsdjuren som hålls vid liv något längre. Att dessa konsekvenser uppstår på så kort tid anser vi i Djurrättsalliansen inte är något annat än ett kvitto på en industri som innebär djurplågeri.

Den förra socialdemokratiska regeringen föreslog att skärpta krav skulle ställas på industrin. Förslaget innebar bland annat att minkar endast skulle få hållas så att deras behov av att simma, röra sig, klättra, utöva sitt jaktbeteende och i perioder vara ensamma kunde tillgodoses. Efter valet 2006 röstades detta ner av den borgerliga regeringen, varpå frågan har återkommit både 2011 och 2012 från de rödgröna.

Vid samtliga tillfällen har Alliansen röstat emot förslaget, detta trots att 8 av 10 svenskar vill avveckla industrin. Nu har vi för fjärde gången sedan 2010 kunnat visa hur minkarna lever sina liv och vi tycker att det är dags för politiker och allmänheten att ta minkarnas situation på allvar. Låt inte pälsindustrins oärliga försäljningsargument sätta dagordningen för debatten utan våga ställa frågan om vi verkligen kan stå för ett samhälle där vi utsätter djur för det lidande minkfarmning innebär. Ett djur med bitskador över hela huvudet är ett för mycket, men vi vet att det handlar om betydligt fler än så inom pälsindustrin.

Det finns inga hållbara argument att utsätta kännande individer för sådant lidande och därför bör den nuvarande regeringen leva upp till sina vallöften och hitta en lösning på hur minkfarmerna ska avvecklas så att vi i Djurrättsalliansen slipper dokumentera minkarnas verklighet en femte gång.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Ta steget in i civilisationen

Om du lärde känna ett djur och dess person, egenskaper och egenheter; skulle du välja att göra djurförsök på det då? Förmodligen inte. Tänk då på att alla försöksdjur har ett rikt känsloliv. Daniel Rolke från Djurrättsalliansen låter dig här möta tre tidigare offer för Smittskyddsinstitutets forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu