Föreställning lika absurd som livet | Göteborgs Fria
  • There is no planet B, en absurd musikföreställning, spelas på Frölunda kulturhus 19–20 februari.
Göteborgs Fria

Föreställning lika absurd som livet

Med musikföreställningen
There is no planet B vill teatergruppen Nomad gestalta människans förhållningssätt till katastrof och undergång.

– Vi önskar att belysa det absurda i att vara människa i vår tid, säger regissören Signe
Barfoed.

Vad syftar titeln på?

Det är en lek med begreppet Plan B. För det första jobbar vi mycket med humor och ironi i föreställningen. Bland annat använder vi oss av katastrof- och reklamfilmens språk - engelska slogans, utropstecken och stora bokstäver. Allt detta för att belysa en absurditet i vårt samhälle. Titeln kan ses som en kommentar på dessa slogans och motton som vi bemöter varje dag. För det andra, så finns det bara en planet där vi människor kan leva. Och det är denna, jorden.

Publiken får sitta på isflak, varför?

Nomad vill utforska teatergenren, därför också själva teaterrummet och publikkontakten. Vi vill tala till publikens sinnen. I There Is No Planet B sitter publiken mitt i scenrummet på fiktiva isflak. Allt spel pågår alltså runt dom, över deras huvuden, bakom dom, nära dom och så vidare. Detta för att både skapa en utsatthet och en delaktighet. För det är så vår klimat-situation är, vi är utsatta, men också delaktiga. Dessutom refererar vi mycket till isen som smälter i föreställningen. Faktiskt var det en oroväckande nyhetsrapportering från Grönland några år tillbaka som inspirerade oss till att göra föreställningen.

Hur kom ni fram till att göra just en absurd musikföreställning för att gestalta människans förhållningssätt till katastrof och undergång?

Katastrof och undergång är extremt laddade ord. Vi tycker själva dom är abstrakta och distanserade från vår verklighet. Även om både undergång och katastrof är otroligt aktuellt och närvarande. Detta är ju absurt i sig själv, att katastrofer som händer på riktigt nu och här, känns overkliga. Vi önskar att belysa det absurda i att vara människa i vår tid. Dessutom tror vi att skratt väcker kroppens känslor och öppnar upp för nya reflektioner. Detsamma gör musik. Vi jobbar enbart med rösten som instrument. Människans ljud. Pulsen och andningen: livet. All musik (som består av kör-låtar) är nykomponerat och vi jobbar dessutom med mer improviserade delar.

Ni ställer frågan hur vi förhåller oss till undergång och klimathot - har ni kommit fram till något svar?

Vi önskar inte att komma med några svar, men istället ställa frågan till publiken. Föreställningen undersöker människans förhållningssätt och kommer med olika situationer, känslor och handlingar som vi tror de flesta känner igen sig i. Vårt intryck är att vi är många som känner oss modlösa och ibland apatiska inför miljöförstöringarna och att vi pendlar mellan att bevara modet och engagemanget eller att ge upp. Men vi har inga svar. Att ständigt ställa sig själv frågan: hur förhåller jag mig egentligen till denna situation? Och vad tycker jag om det? Det är det viktiga.

Fakta: 

There is no planet B

Absurd musikföreställning som undersöker människans förhållande till miljöförstöringar och hotet om jordens undergång.

När: Torsdag 19 februari kl 10 och 19 samt fredag 20 februari kl 10 och 12.30, 80 kr.

Var: Stora salen, Frölunda Kulturhus, Valthornsgatan 13.

Rekommenderade artiklar

© 2020 Göteborgs Fria