”Unity ska bli som ett klubbhus för jazzälskare” | Göteborgs Fria
  • Redrik Rixman driver nya klubben Unity. Han är själv musiker och spelar med sin trio på morgondagens premiär.
Göteborgs Fria

”Unity ska bli som ett klubbhus för jazzälskare”

Intresset för jazzmusik växer och Göteborg behöver fler spelställen. Det anser åtminstone Fredrik Rixman som på lördag öppnar jazzklubben Unity.

I en källarlokal på Norra Hamngatan kommer Unity Jazz Club att husera. Fredrik Rixman, som står bakom satsningen, hoppas att Unity kan tillföra något som saknas på den lokala jazzscenen.

– Nefertiti finns redan i stan, och de gör ett fantastiskt arbete för jazzlivet. Jag tror dock att Unity kan tillföra ett "häng" som inte Nef kan stå för då de efter konserter snabbt istället vill förbereda för nattklubb. Unity blir mer av ett klubbhus för jazzälskare.

Tanken är att skapa en alternativ scen som bara presenterar jazzmusik.

– Jag vill sprida jazz som har fötterna i arvet och traditionen, så det kan vara 50-talsjazz eller sextiotalsjazz, likaväl som mer modern jazz. Den rena formen är jag dock noga med. Det blir det inga hybrider som worldmusic, eller grupper som spelar pop med jazzackord.

Och att intresset finns för jazzen är Fredrik Rixman övertygad om.

– Intresset för musik som spelas av musiker som använder riktiga instrument är på väg tillbaka. Många tröttnar på exempelvis programmerad house och vill ha något mer. Det är ju även så att våra öron mår bättre av att lyssna på analog musik.

Vilka lokala band är det som får dina öron att må bra?

– Det finns suveränt bra akter i Göteborg. The Groove är en trio som spelar på Unity senare i februari. MusicMusicMusic och Franska Trion är också enastående.

Första säsongen har Fredrik Rixman valt att boka främst lokala akter, bland andra åttamannabandet Birdwatch, Köket och Olof Skoog Quartet. Men om satsningen på klubben visar sig hålla är målet framöver att även börja boka från övriga landet, och även från Köpenhamn.

Närmast väntar Fredrik Rixman på att öppna portarna till klubben.

– Premiärkvällen innehåller två band. Jag spelar med min trio där även Fabian Kallerdahl och Lars Källfelt ingår. Sen blir det en strålande orkester som heter Acke. Efter det blir det jam.

Har du någon drömbokning?

– Det finns många. Tre band jag gärna hört skulle se på Unity skulle vara John Scofield Trio, Brooklyn, en trio med John Patituchi, Brian Blade Adam Rogers, och sen en otrolig kille som heter Kurt Rosenwinkel som skulle göra succé om han kom hit med sitt band.

Fakta: 

Unity Jazz Club är en medlemsklubb, och det är nödvändigt att lösa medlemskap för att gå på deras arrangemang.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Det våras för jazzen

Ett säkert vårtecken är Gmlstn Jazz. Under en vecka erbjuds jazz från lokala akter, men även internationella stornamn.

Mandolinvirtuoser till Oceanen

Systrarna Sreeusha och Sireesha från Chennai i Indien är för första gången på turné utanför Indien. I kväll står de på Oceanens scen.

Med megafon som ständigt sällskap

Fem år har det tagit för Magdalena Ågren att bli färdig med soloprojektet Magnitude. ”Det tar tid att få till det rätta skitiga och skeva soundet.”

© 2021 Göteborgs Fria