Recension


Musik
Uran
Artist: Uran
Bolag: Höga Nord

  • Urans debutalbum släpptes 2009 och återutges nu av skivbolaget Höga Nord.
Göteborgs Fria

Uran låter musiken stråla på egen hand

Urans kompromisslösa spacerock har kommit ikapp tiden, konstaterar Tobias Magnusson.

Det är svårt att höra att Uran är baserade i Göteborg – deras utsvävande och smått knasiga musik skapar en känsla av att den är gjord av besökare från yttre rymden. Det smått legendariska bandet skulle lätt komma undan med en levnadsmytologi likt jazzpianisten Sun Ra, som hävdade att han kom från planeten Saturnus.

Uran nöjer sig istället med att vara ett relativt tillbakadraget band och låter musiken stråla för egen hand. Trots ett rykte om sig att vara en liveakt utöver det vanliga spelar bandet sällan live, och diskografin är inte omfattande. Faktum är att bandet endast släppt ett album. Föreliggande skiva från Höga Nord är en högst limiterad återutgivning på vinyl av debuten från 2009. ”The effect will last forever” konstaterar Uran på det annars informationsfattiga innerkonvolutet. Då halveringstiden för Uran är 4,5 miljarder år är futtiga fem år, som förflutit sedan musiken spelades in, givetvis obetydlig. Faktum är att Urans kompromisslösa spacerock låter än bättre i dag. Kanske är det tiden som kommit ikapp dem.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Drabbande kärleksbudskap från Blameful Isles

Recension

Blameful Isles is dope! Det skrev Talib Kweli på sitt Facebookkonto efter att ha upptäckt det svenska bandet Blameful Isles. Så rätt han har i detta. Lysande på de tre föregående albumen och än bättre på nya dubbelalbumet Pleroma, skriver Tobias Magnusson.

Fria Tidningen

De tar ett andetag tillsammans

Recension

Bakom Luft står saxofonisten Mats Gustafsson och säckpipeblåsaren Erwan Keravec. Inhale är deras debutskiva.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu