• It-sektorn är mansdominerad. I dagsläget är endast 20 procent av de anställda inom it-sektorn i Sverige kvinnor, och kurvan är dalande, enligt nätverket Geek girl meetup.
Fria Tidningen

De vill skapa plats för fler kvinnor inom it-branschen

It-sektorn är mansdominerad och den gängse bilden av den som arbetar med it är i mångas ögon en vit, ung man. Men Prototype change summit i Stockholm vill bryta den bilden genom att lyfta fram nya förebilder.

Det internationella it-mötet Prototype change summit i Stockholm i helgen samlar gräsrotsaktivister, teknikexperter och storföretag för att tillsammans lösa uppgiften att på 48 timmar ta fram digitala innovationer som gör världen bättre för barn och unga.

Vad utmaningen leder till får vi veta först efter helgen, men redan nu sätter samlingen spår i form av representation och vem som syns som ”it-expert”. Eventet samlar hälften kvinnor och hälften män och det är också så fördelningen ser ut bland talarna. De internationella gästerna breddar bilden ytterligare.

– Vi tror på exemplets makt och att lyfta fram personer som bryter mot den gängse bilden. Personer som Faraja Nyandulu från Tanzania som utvecklat en webbplattform som ger lärare och elever tillgång till utbildningsmaterial. Eller Marian Ewurama Wiredu från Ghana som startat IT4Teens för att ge barn verktyg att lära sig och stärkas genom it, säger Jon Goland, projektledare.

Huvudsyftet med projektet är att ta fram nya innovationer som stärker barn och ungas rättigheter. Sedan att eventet är ovanligt jämställt jämfört med andra it-arrangemang, och speglar en stor bredd kom som ytterligare ett stort plus.

– Det var inte särskilt svårt att hitta vassa och engagerade kvinnor som velat vara med. Vårt hackaton har ett socialt ändamål, möjligen har det bidragit till att tilltala en bredare grupp än ett mer traditionellt it-event. Men det finns inte längre några hållbara ursäkter för att skapa arrangemang med enbart män på scen och enbart män i publiken, säger Jon Goland.

I dagsläget är omkring 20 procent av de anställda inom it-sektorn i Sverige kvinnor, och kurvan är dalande, enligt nätverket Geek girl meetup, som stöttar och lyfter fram framgångsrika kvinnor inom it. Vad gäller ledande befattningar är siffran 13 procent. Redan tidigt börjar mönstren visa sig som sedan slår fullt ut i ett segregerat arbetsliv. Enbart omkring 16 procent av kvinnor som går första året på gymnasiet har valt en utbildning med teknisk inriktning, för högskolestudier ligger siffran något högre.

– Vi brinner för att barn och unga ska ha alla möjligheter att göra precis det de vill och utvecklas på sina egna villkor oavsett vilka de är och vad de kommer ifrån. Vem är det vi pratar till, vilka personer lyfter vi fram och vilka perspektiv finns med när vi exempelvis marknadsför ett sådant här event? frågar sig Jon Goland och pekar samtidigt på möjliga sätt att tänka för att uppnå ett mer jämlikt arbetsliv.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu