Göteborgs Fria

Så gick ”kuppen” i kommunstyrelsen till

Martin Wannholt (M) knep plötsligt en plats från MP. Vad var det som hände egentligen? GFT ger dig svaret.

När nya kommunfullmäktige träffades för första gången den 6 november skulle de välja en ny kommunstyrelse. Valberedningen hade förberett ett förslag med 13 ordinarie ledamöter och 5 ersättare. De rödgröna hade en majoritet av platserna. Vanligtvis brukar inte valet av ny kommunstyrelse leda till någon dramatik, utan valberedningens förslag brukar antas. Så blev det inte förra veckan.

Händelsen har kallats för en ”kupp”, men är egentligen ingen kupp utan något som har stöd i kommunallagen.

Det som hände var att Martin Wannholt (M) och Vägvalet begärde att ett proportionerligt val skulle hållas. Sådana val kan begäras om man får ihop en viss kvot med ledamöter som står bakom den. När Vägvalet och Wannholt gick ihop uppfyllde de kvoten. Omröstningen ledde till att Wannholt själv fick en plats och att Miljöpartiets Elisabeth Undén förlorade en plats.

De rödgröna förlorar därmed sin majoritet i kommunstyrelsen och SD får därför vågmästarroll.

Det är oklart vilket parti Wannholt kommer att representera. Han var kommunalråd för Moderaterna under den senaste mandatperioden, men blev inte omvald av partiets valberedning och fick därmed ingen av partiets platser i kommunstyrelsen. Nu när han ändå kommit in i kommunstyrelsen säger han till GP att han är ”100 procent moderat”, även om han röstade tillsammans med Vägvalet och stöttar Vägvalet i frågan om folkomröstningen om trängselskatten, men Moderaterna i Göteborg vill utesluta honom ur partiet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu