Göteborgs Fria

De är valets vinnare och förlorare

Riksdagsvalet blev snabbt omtalat som valet där det inte finns några vinnare. På lokal nivå ser det dock annorlunda ut. Möt både vinnarna och förlorarna.

Vinnare 1: Feministiskt initiativ

Från att endast ha mandat i Gudrun Schymans hemkommun Simrishamn kommer nu Fi in i 13 av de 21 kommuner som de ställt upp i, varav bland annat de två västgötska kommunerna Göteborg och Gullspång. I Göteborg ser Fi ut att få tre mandat och stödet har mer än tredubblats jämfört med kommunvalet 2010. Andelsmässigt är Fi det parti som ökat mest i Göteborg, med 2,8 procentenheter.

– Vi  är oerhört glada för det förtroendet, säger Stina Svensson (Fi).

­– Och jag blir rörd över alla volontärer, aktivister och medlemmar som på all sin fritid, ideellt, jobbat så otroligt hårt för att det här skulle bli verklighet. Vi har gjort det tillsammans. Det är stort, säger Stina Svensson.

Vinnare 2: Vänsterpartiet

Vänsterpartiet kommer visserligen trea på listan över vilka partier som ökat mest i Göteborg. Men partiet är fjärde största i kommunen och till skillnad från på riksdagsnivå går V i Göteborg framåt med 2,3 procentenheter och ligger nu på 9,4 procent. Varför? frågade GFT Mats Pilhem (V).

– Vi har fört en kommunpolitik som visat att vi gör skillnad på allvar, till exempel har vi infört rätt till heltid, minskat antalet timanställningar, satsat på jämställda löner och infört sex timmars arbetsdag på försök på Svartedalens äldreboende. Den rödgröna majoriteten har stått emot privatiseringar och LOV, säger Mats Pilhem.

Vinnare 3: Sverigedemokraterna

SD kan sägas vara både vinnare och förlorare i Göteborg. De är partiet som ökar näst mest i kommunen, med 2,6 procentenheter, men det är en markant mindre ökning än riksdagsvalets 7,2 procentenheter. I Göteborg är SD endast sjätte största parti med totalt sju procent.

Förlorare 1: Socialdemokraterna

I Socialdemokratins skyltfönster och arbetarnas hemstad ­– Göteborg – sjunker stödet för S rejält. Partiet tappar sju procentenheter och har nu endast 22,4 procents stöd, vilket gör att S och M nu är jämnstora.

– Jag tror att det till stor del beror på att det är vi som har stått upp för Västsvenska paketet. Så när det har stormat kring trängselskatt och Västlänk så är det nog många som förknippar det med oss, säger Carin Malmberg (S). Men vi kommer att göra en analys så klart för att se om det kan bero på något annat också.

Förlorare 2: Moderaterna

Det kan visserligen ses som en vinst för Moderaterna att de nu är jämnstora med S, men det beror mer på S tappade stöd än något ökat stöd för M. Moderaterna backar med 3,2 procentenheter. Alliansen i sin helhet backar också, trots att C och KD ökar något.

­– Vi uppfattar resultatet i första hand som en konsekvens av rikstrenden i valet ­– vi har klart bättre resultat kommunalt än nationellt, säger Jonas Ransgård (M).

I riksdagsvalet tappar partiet dubbelt så många procentenheter som i Göteborg.

Förlorare 3: Rödgröna och Alliansen

De rödgröna och Allianspartierna stod alla bakom Västsvenska paketet och därmed även trängselskatten, men fick bakläxa av befolkningen som sa ett tydligt nej till avgiften. Här måste
trängselskattsmotståndarna SD och Vägvalet skrivas in som en vinnare. Vägvalet, som grundades just för att kämpa mot trängselskatten, går dock inte framåt som parti, utan backar marginellt.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nya valregler hade gett Fi 5 mandat

Val 2014

SD fick 6 mandat, Fi och C bara 3 mandat var – trots att SD inte fick mer än 0,6 repektive 0,5 procent fler röster i kommunvalet i Stockholm.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu