• Vi gillar jobbet mycket, men vill bara ha betalt för de timmar vi jobbar, berättar Sabina Åke och Sebastian Gunn, talespersoner för Lägerledarefacket Göteborg.
Göteborgs Fria

Lägerledare kräver betalt

Göteborgs kommunalt anställda lägerledare arbetar i praktiken dygnet runt – för runt 65 kronor i timmen på helger. De är kritiska till att Kommunal accepterat sådana villkor. Nu har 140 lägerledare skapat ett eget fack.

– Det är absurt att kommunen inte reagerar på våra avtal och den extremt låga lönen, säger Sabina Åke, talesperson för Lägerledarefacket Göteborg.

Som lägerledare jobbar man med barn med funktionsnedsättningar, som faller under rättighetslagen LSS, och för barn som lever i social eller ekonomisk utsatthet. Lägren hålls på helger och lov året om, på gårdar utanför stan, i regi av Göteborgs stad.

– Det är en lagstadgad rättighet om barnen bor hemma att föräldrarna ska få avlastning, det är en superviktig välfärdsinsats och ett stort stöd för många familjer. Det är också viktigt och stimulerande för barnen, säger Sebastian Gunn, talesperson för Lägerledarefacket.

Facket bildades hösten 2012, då flera av lägerledarna upplevde att Kommunal inte var intresserade av deras situation. Lägerledarefacket har blivit största fack, då 140 av de totalt 200–250 lägerledarna är anslutna. Nu kräver de bättre avtal.

Under ett dygn jobbar de i snitt 14–18 timmar vaken tid, resterande tid är sovande jour, då de ständigt måste vara beredda på att behöva gå upp för att ta hand om barnen. De har ingen möjlighet att lämna lägergården.

Helgjobb och jour är något som på andra arbetsplatser skulle kunna ge en hög lön, men för ett helt helgdygn får lägerledarna mellan 1516–1678 kronor, inklusive OB och semestertillägg. I timlön blir det 63–69 kronor. På vardagarna är lönen ännu lägre.

Sebastian Gunn och Sabina Åke säger att ingen hos Göteborgs stad har kunnat förklara för dem exakt hur lönenivåerna räknats ut, men de tror att man räknat med att de inte jobbar nattetid och med att de kan lämna gården för fritid. Men så fungerar det inte i praktiken.

– Vi kan inte lämna barnen, det är omöjligt, det skulle innebära en stor risk, säger Sebastian Gunn.

Det är fackförbundet Kommunal som tecknar avtalen för lägerledarna.

– Det är sjukt att skriva under sådana kollektivavtal som fackförbund. De skulle inte säga att det var okej att något annat vårdjobb hade en timlön på 65 kronor, säger Sabina Åke.

Men Kommunal menar att det är arbetsköparen, Göteborgs stad, som är ansvarig för de dåliga villkoren. Håkan Persson, ombudsman för Kommunal Väst, säger att tanken är att personalen bara ska jobba åttatimmarspass.

– Tanken när vi utformade avtalet utgick från det. Men arbetsgivaren tar inte ansvar för schemaläggningen, vi misstänker att de bemannar för dåligt. Givetvis vill vi också ha högre ersättningsnivåer, men det stora bekymret som vi ser det är att arbetstidslagen och att dygnsvilan inte följs. Man måste ha en dygnsvila på elva timmar, säger Håkan Persson.

Men lägeranställda vill hellre jobba som de gör nu och få lön för jobbet, det blir ju inte mycket till fritid när man inte kan lämna arbetsplatsen?

– Det går inte att jobba dygnet runt, då bryter de mot lagen. Det är en förutsättning när man jobbar på läger att man inte kan åka hem, man kan till exempel läsa en bok eller gå en promenad.

Men om de anställda är på arbetsplatsen och ser att barn behöver hjälp, finns det inte en risk att samma problem uppstår igen och att de de går in och jobbar då?

– Det är både arbetsgivaren och den anställda som har ansvar för att arbetstidslagen följs. Jag är medveten om att det kan vara svårt men man har ett ansvar att säga ”nu har jag rast, gå inte till mig nu”, säger Håkan Persson.

Lägerledarefacket är inte nöjda med Kommunals svar.

”Det där är tyvärr inget annat än en billig ursäkt för att avtalet ser ut som det gör. Vi måste prata om verkligheten, inte den drömvärld Kommunal pratar om. Vi kan inte lämna arbetsplatsen och lönen ska baseras på det arbete som faktiskt utförs. På många andra arbetsplatser arbetar man långa pass men då får man betalt för det” skriver de i ett gemensamt uttalande.

Just nu är Kommunal och kommunen i förhandlingar om avtalet.

Nicoline Blidberg, HR-chef på social resursförvaltning, säger att de har lyssnat på Lägerledarefackets synpunkter.

– Lägeravtalen bygger på att det ser likadant ut överallt och schablonersättningen är tänkt utifrån rimlighet på ett snitt. Nu har vi sett att verksamheten har utvecklats och att vi behöver se över konstruktionen av avtalen, säger Nicoline Blidberg.

När förhandlingarna kommer vara klara är ännu oklart.

Fakta: 

Ett genomsnittligt lägerdygn

7.00–8.30 Uppstigning och väckning

9.00 Frukost

Aktiviteter

13.00 Lunch

Aktiviteter

18.00 Middag

Aktiviteter.

21.00–24.00 Läggdags, nattning och ibland ”vakande”.

Natten kan också innebära väckning flera gånger per natt för att ta hand om och/eller se efter barn som inte vill/kan sova.

Fokusfrågor

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Aktion mot facket Unionen

Förbundet Allt åt alla protesterar mot att facket Unionen äger aktier i bemanningsföretag.

Göteborgs Fria

Strejk hotar Älvsnabben

Seko varslar om strejk från den 4 november, vilket berör Älvsnabben. Almega svarar med lockout.

Göteborgs Fria

Städare går ut i strejk

”Vi accepterar inte att bli sämre behandlade”, säger Zia Lodin som vill se bättre arbetsförhållanden i en bransch där få jobbar heltid.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu