• Anders Westgerd tröttnade på att andra partier inte tog frågor om tillgänglighet på allvar och startade Normaldemokraterna.
Göteborgs Fria

Nytt parti med fokus på tillgänglighet

Med visionen om ett samhälle där alla kan vara fullvärdiga samhällsmedborgare har det nya partiet Normaldemokraterna bildats i Göteborg.

­– Det är ingen annan som driver de här frågorna, vi kan inte bara vara passiva, säger partiordförande Anders Westgerd.

Initiativtagarna till det nystartade partiet Normaldemokraterna är GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living, som bland annat har uppmärksammats för sin kylskåpskampanj och lanserandet av CP-ölet förra sommaren. Beslutet att starta ett parti har vuxit fram successivt, berättar Anders Westgerd som är verksamhetsledare för GIL och partiordförande i Normaldemokraterna.

­– Jag kände framförallt under Almedalsveckan förra året att de här frågorna inte är prioriterade överhuvudtaget.

Partiets tre huvudfrågor är tillgänglighet till det offentliga rummet, rätt till assistans och rätt till ett fördomsfritt bemötande.

– De här frågorna ska genomsyra hela partipolitiken, det berör allt från arbetsmarknad till skola. Det handlar om att kunna vara en fullvärdig samhällsmedborgare.

Anders Westgerd tycker inte att dagens partier tar frågorna på allvar. Kollektivtrafiken, tillgänglighet och att många blir av med sin assistans lyfter han fram som exempel på brister.

– Man ser inte gruppen och man ser inte oss som fullvärdiga samhällsmedborgare. Det är ett gammalt inrutat tankesätt.

Normaldemokraternas huvudsakliga syfte är att uppmärksamma politiker och allmänhet på frågorna, och på så sätt försöka tvinga upp dem på dagordningen. Även om partiet siktar på kommunvalet till hösten har drivandet av partiet inget självändamål i sig.

– När vi känner att alla partier har den här frågan integrerad så behöver vi inte finnas kvar, säger Anders Westgerd.

Men riktigt hur partiet kommer att se ut och arbeta är inte klart ännu. Partistruktur och administration prioriteras ned för att ge plats åt det praktiska och opinionsbildande arbetet. Namnet Normaldemokraterna handlar om att uppmärksamma att det är normala frågor det handlas om, och att det inte finns någon egentligen normalitet att tala om i samhället.

– Definitionen normal säger egentligen att det är någonting som inte är avvikande. Men så ser det inte ut, vi har ju alla unika egenskaper. Man inser ganska snart att ingen är normal utan att alla är avvikande någonstans. Funktionsvariationer är bara ytterligare en del i mångfalden.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu