GFT välkomnar nya paneldeltagare | Göteborgs Fria

Debatt


Göteborgs Fria Tidning
  • Ingen bildtext
Göteborgs Fria

GFT välkomnar nya paneldeltagare

GFT kan stolt presentera våra nya deltagare i Fria Panelen, som är en panel som besvarar aktuella frågor i papperstidningen varje lördag. Varmt välkomna säger vi till paneldeltagarna och trevlig läsning och spännande svar önskar vi er läsare!

Bagir Kwiek är romsk aktivist, en av initiativtagarna till utställningen Vi är romer och författare till sagoboken Det var en gång det som inte var. Även ordförande i föreningen Romer för kulturell utveckling och vice president i World Roma Organizaton men säger sig vara mer stolt över ”det faktum att jag är ghetto-barn från Bergsjön”.

Maimuna Abdullahi beskriver sig som en envis och frågvis socionom. Hen ägnar sin vardag åt folkbildning, uppsatsskrivande och fotbollsträningar. Frågor som berör rasism, arbete, fattigdom, representation och makt, toppar Maimunas ”viktiga-ämnen-att-diskutera”-lista.

Soraya Post är romsk aktivist och grundare av Romska folkhögskolan, International Roma Women Network och European Roma and Travellers Forum. Hon är också MR-strateg på rättighetskommitténs kansli i Västra Götalandsregionen och Fi:s första namn till EU-valet. Vill bekämpa diskriminerande strukturer.

Iki Gonzalez Magnusson är projektledare för kulturföreningen Utopia som älskar feminism, intersektionallitet och dans. Jobbar och lever med kultur och är alltid nyfiken och peppad på att förändra och förbättra. I Fria panelen hoppas Iki ”kunna tillföra ett tillgängligt tänk med ett brunt perspektiv”.

Jesper Odelberg är allt möjligt: ståuppkomiker, föreläsare, skådespelare och musiker. Jesper menar att det pågår ett massivt förtryck mot funktionsnedsatta i Sverige som går att likställa med apartheid. Hen brinner för frågor om tillgänglighet, kultur och jämställdhet på alla plan.

Liv Piccolina är radikal transfeminist och anarkist, säger sig ha svalt hela queerpaketet, äter bara sallad och spelar tv-spel och punk på fritiden. Hon hatar patriarkatet, den rasistiska världsordningen och nyliberalismen över allt annat. Älskar sommar, solidaritet och att bada.

Peter Borenstein är utbildad rabbin (judisk religiös ledare) och professor i neurologi (hjärnans och nervsystemets sjukdomar) vid Högskolan i Borås. Han är även ordförande i Göteborgs Interreligiösa Råd och i Göteborgs Interreligiösa Center. Vill skapa respekt och förtroende över religionsgränserna.

Arefeh Behbakht, beskriver sig som notoriskt nyfiken hiphop-aktivist, kulturprojektledare gatukonst-debattör och föreläsare. Hon håller just nu på att skriva en bok som skildrar och dokumenterar Göteborgs 30-åriga hiphop-historia utifrån alla fyra hiphop-elementen (rap, graffiti, DJ, Breakdance).

Anna-Lisa Björneberg bodde i Helsingborg under andra världskriget och det var då engagemanget i fredsrörelsen startade. Nu är hon aktiv i Fredsamnätverket och IKFF-Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, vars motto är ”Vi ger aldrig upp”. Tycker att Fria Tidningar behövs.

Bilan Osman är journaliststudent och skribent för sajten ”Inte rasist, men”. Hon brinner för frågor som rör mänskliga rättigheter, och försöker bilda opinion i afrofobi och antimuslimism. I Fria panelen hoppas hon på att få ta ställning i viktiga frågor, ”inte minst för att ett ställningstagande är vår tids viktigaste aktion”. 

Annika Tiggeryd beskriver sig själv som förbannad, hoppfull, rasande och älskvärd. Hen försörjer sig som lärare på gymnasiet och försöker engagera sig i människor, flyktingfrågor, feminism, återbruk och odling. Genom att delta i Fria panelen vill Annika få sagt ”självklarheter som verkar så svåra att förstå”.

Masoud Vatankhah är utbildad sociolog och jobbar som fritidspedagog. Han har också varit engagerad i rättvisefrågor länge, arbetat mycket med papperslösa och för rätten till asyl, och även mot SD och mot normaliserandet av rasismen. Anser att fri rörlighet är en bortglömd mänsklighet och vill se medborgerliga rättigheter för alla i samhället.

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Är public service-anställda bättre på att googla?

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar.Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon de Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Sargon de Basso är av åsikten att berörda mediekanaler fyller en viktig funktion eftersom han anser att de är de enda som har någorlunda hederlighet och ansvarskänsla. Här delar Jens Ganman med sig av varför han snarare tycker att de statligt stödda mediebolagen helt har spelat ut sin roll.

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2021 Göteborgs Fria