Brittiska politiker pekar ut romer | Göteborgs Fria
  • Storbritanniens vice premiärminister Nick Clegg menar att romer måste blir mer känsliga för "brittisk kultur."
Fria Tidningen

Brittiska politiker pekar ut romer

Storbritanniens vice premiärminister Nick Clegg sällar sig till de politiker som pekar ut romer som en socialt störande grupp. Nu anklagas han för att sprida "medeltida stereotyper."

Det var på torsdagen som Nick Clegg i ett uttalande menade att romer i Storbritannien måste vara mer känsliga för landets kultur.

– De beter sig på ett sätt som människor ibland finner skrämmande, ibland stötande, sade Clegg, som är partiledare för regerande Liberaldemokraterna.

Kommentaren kom dagar efter att den socialdemokratiske parlamentsledamoten David Blunkett varnat för att invandring av romer kan leda till "kravaller" i socialt utsatta områden på grund av spänningar med den övriga lokalbefolkningen. Samtidigt bedriver tabloidtidningen Daily Express en kampanj mot "floden" av invandrare från Bulgarien och Rumänien, varav många är romer som flytt förföljelser i sina hemländer.

Men uttalandena möter hård kritik från såväl romska organisationer och antirasistiska grupper. Professor Yaron Matras, expert på romsk kultur vid University of Manchester, säger till BBC att Clegg och Blunkett sprider "medeltida stereotyper."

– Det finns en väldigt tydligt korrelation. Människor som träffar romer personligen har en positiv erfarenhet. De som får sin information från indirekta källor, som vissa medier, har negativa intryck, säger Matras till BBC.

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

Belägrat Nato firar 60

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Fria.Nu

FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande

Fattiga länder riskerar att drabbas extra hårt när den globala ekonomin störtdyker och miljontals arbetare förlorar sin försörjning världen över. Därför bör de också ges större inflytande över hur svaret på krisen ska se ut, menar en internationell panel av ekonomer utsedd av FN.

Fria.Nu

Politiska motiv bakom givarkonferens för Gaza

Endast en liten del av det bistånd som utlovades under veckans givarkonferens för Gaza kommer att gå till återuppbyggnad efter de israeliska bombningarna. Samtidigt varnar människorättsgrupper för att Israels blockad innebär att pengarna har liten chans att göra någon nytta.

Fria.Nu

Världsbanksprojekt vid Nilen förödande för småbönder

Ett bevattningsprojekt som hotar försörjningen för tusentals egyptiska småbönder har lett till förnyad kritik mot Världsbankens roll i Mellanöstern och Nordafrika. På senare år har bankens utlåning till regionen ökat kraftigt – och med varje lån följer krav på kontroversiella ekonomiska reformer.

Fria.Nu

© 2021 Göteborgs Fria