Nödrop från flyktingbåt ignorerades | Göteborgs Fria
  • En överlevande från tragedin utanför Lampedusa gråter på sin döda systers kista. 268 människors liv kunde ha räddats om myndigheternas reagerat snabbare på nödrop, enligt en vittnen.
Fria Tidningen

Nödrop från flyktingbåt ignorerades

268 syriska flyktingar som drunknade utanför den italienska ön Lampedusa den 11 oktober kunde ha räddats, om italienska myndigheter reagerat på flera nödsamtal från personer ombord. Det skriver den italienska webbtidningen L'Espresso, som intervjuat flera överlevande.

Tio över fem på eftermiddagen den 11 oktober kapsejsade en båt med hundratals flyktingar utanför den italienska ön Lampedusa. 268 människor dog. Men många av dem kunde ha räddats om italienska myndigheter reagerat snabbare på nödsamtal från personer ombord, enligt en undersökning av den italienska journalisten Fabrizio Gatti.

Mohanad Jammo, från staden Aleppo som befann sig på båten, var en av de som ringde ett nödsamtal mer än sex timmar innan båten kapsejsade och sjönk.

"Vi är på väg mot döden, det fins mer än hundra barn ombord. Snälla snälla snälla, hjälp oss, snälla", bönade den 40-årige läkaren i telefonen. Men svaret från de italienska operatörerna blev att den nödställda båten istället skulle vända sig till myndigheterna på Malta, mer än dubbelt så långt bort.

Enligt L'Espressos granskning skulle en räddningshelikopter och ett militärfartyg som nådde platsen strax efter att den kapsejsat ha kunnat varit där minst två timmar tidigare, och en snabb patrullbåt från Lampedusa kunde ha varit där strax efter klockan ett, mer än fyra timmar innan båten sjönk.

Mohanad Jammo och andra överlevande hoppas nu på en rättslig undersökning av de italienska myndigheternas agerande.

– På grund av den här oförsvarliga förseningen har vi förlorat våra familjer. Det finns inget förnuft i att hålla tyst och löpa risken att den här sortens tragedier upprepar sig, säger han till L'Espresso.

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

Belägrat Nato firar 60

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Fria.Nu

FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande

Fattiga länder riskerar att drabbas extra hårt när den globala ekonomin störtdyker och miljontals arbetare förlorar sin försörjning världen över. Därför bör de också ges större inflytande över hur svaret på krisen ska se ut, menar en internationell panel av ekonomer utsedd av FN.

Fria.Nu

Politiska motiv bakom givarkonferens för Gaza

Endast en liten del av det bistånd som utlovades under veckans givarkonferens för Gaza kommer att gå till återuppbyggnad efter de israeliska bombningarna. Samtidigt varnar människorättsgrupper för att Israels blockad innebär att pengarna har liten chans att göra någon nytta.

Fria.Nu

Världsbanksprojekt vid Nilen förödande för småbönder

Ett bevattningsprojekt som hotar försörjningen för tusentals egyptiska småbönder har lett till förnyad kritik mot Världsbankens roll i Mellanöstern och Nordafrika. På senare år har bankens utlåning till regionen ökat kraftigt – och med varje lån följer krav på kontroversiella ekonomiska reformer.

Fria.Nu

© 2021 Göteborgs Fria