"Håll nästa klimatkonferens i Filippinerna" | Göteborgs Fria
  • Klimatprotest utanför USA:s ambassad i Manilla på måndagen.
  • Klimatprotest utanför USA:s ambassad i Manilla på måndagen.
  • Klimatprotest utanför USA:s ambassad i Manilla på måndagen.
Fria Tidningen

"Håll nästa klimatkonferens i Filippinerna"

Ett tusental demonstranter krävde klimaträttvisa utanför USA:s ambassad i Manilla på måndagen.

Samtidigt som räddningsarbetet efter tyfonen Haiyan bara börjat och den humanitära situationen är desperat för hundratusentals drabbade samlades ett tusental personer på måndagen utanför USA:s ambassad i Manilla. Där krävde de klimaträttvisa och kraftfulla nedskärningar av den industrialiserade världens utsläpp av växthusgaser.

Protesten organiserades av Filippinska rörelsen för klimaträttvisa och samlade "bönder, fattiga, kvinnor, arbetare och ungdomar", enligt arrangörerna. De krävde bland annat att USA kraftigt minskar sina klimatutsläpp och betalar ersättning till fattiga länder för klimatrelaterade skador och för anpassning till högre havsnivåer och extremare väder.

Protesten sammanföll med öppnandet av klimattoppmötet COP19 i Polen på måndagen, och röster höjs nu för att de värsta drabbade länderna i syd ska bojkotta mötet på grund av den rika världens ovilja att lova kraftfulla och bindande minskningar av utsläppen.

– Vi anser att Filippinernas regering helt enkelt ska dra sig ur klimatförhandlingarna om det inte ens finns ett förslag till avtal att förhandla om. Detta är en skam och en charad, säger Reihanna Mohiedeen från vänsterpartiet PLM till Fria Tidningen.

– Vi kräver också att nästa klimatkonferens hålls i de katastrofdrabbade områdena i Filippinerna så att delegaterna själva får uppleva förstörelsen och hjälp till med återuppbyggnaden av samhället, säger hon.

Med ihållande vindar på över 300 kilometer i timman har tyfonen Haiyan – i Filippinerna känd som Yolanda – beskrivits som en av de starkaste stormarna som någonsin registrerats. Filippinerna har också rankats som ett av de länder i världen som är värst utsatta för extremt väder som kan kopplas till klimatförändringarna av den tyska organisationen German Watch.

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

Belägrat Nato firar 60

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Fria.Nu

FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande

Fattiga länder riskerar att drabbas extra hårt när den globala ekonomin störtdyker och miljontals arbetare förlorar sin försörjning världen över. Därför bör de också ges större inflytande över hur svaret på krisen ska se ut, menar en internationell panel av ekonomer utsedd av FN.

Fria.Nu

Politiska motiv bakom givarkonferens för Gaza

Endast en liten del av det bistånd som utlovades under veckans givarkonferens för Gaza kommer att gå till återuppbyggnad efter de israeliska bombningarna. Samtidigt varnar människorättsgrupper för att Israels blockad innebär att pengarna har liten chans att göra någon nytta.

Fria.Nu

Världsbanksprojekt vid Nilen förödande för småbönder

Ett bevattningsprojekt som hotar försörjningen för tusentals egyptiska småbönder har lett till förnyad kritik mot Världsbankens roll i Mellanöstern och Nordafrika. På senare år har bankens utlåning till regionen ökat kraftigt – och med varje lån följer krav på kontroversiella ekonomiska reformer.

Fria.Nu

© 2021 Göteborgs Fria