Norsk minister om våldtäkt: "Flickor har ett ansvar" | Göteborgs Fria
  • Blå-blå regering i Norge. Siv Jensen (två från vänster) från FRP blir finansminister, Erna Solberg (höger) från Høyre blir statsminister.
Fria Tidningen

Norsk minister om våldtäkt: "Flickor har ett ansvar"

Norge har fått en ny regering där högerpopulistiska FrP har flera tunga poster. Den nya jämställdhetsministern Solveig Horne har snabbt hamnat i blåsväder på grund av gamla uttalanden där hon skyllde våldtäkter på invandringspolitiken och flickors beteende.

Igår presenterades norges nya regering, en koalition mellan det högerpopulistiska FrP och Høyre. Høyres partiledare Erna Solberg blir statsminister, men FRP får flera tunga ministerposter efter att övriga borgerliga partier vägrat ingå i koalitionen. Det främlingsfientliga partiet får bland annat posterna som finansminister, olje- och energiminister, och arbets- och socialminister. Posten som biståndsminister har däremot avskaffats helt.

Från FrP kommer också den nya barn-, jämställdhets- och inkluderingsministern Solveig Horne, som snabbt hamnat i blåsväder för tidigare uttalanden om invandrare, homosexualitet och våldtäkter. I maj 2011 sade hon i en intervju med norska NRK att "flickor har ett ansvar för vilken situation de försätter sig i," apropå en aktuell debatt om våldtäkt.

– Man måste ge ett klart besked om hur långt man vill gå, sade Horne, som då var kvinnopolitisk talesperson för FRP.

Två år tidigare gjorde Horne ett kontroversiellt uttalande där hon menade att den dåvarande socialdemokratiske statsministern Jens Stoltenberg hade ett ansvar för våldtäkter på grund av sin invandringspolitik.

– Det är en paradox att halva regeringen arbetar för jämställdhet medan den andra halvan jobbar med att hämta män från medeltida kulturer till Norge, sade hon då.

Nu säger den nyblivne ministern till NRK att det kritiserade uttalandet inte representerar det hon står för idag.

Den nya regeringen väntas föra klassisk högerpolitik på en rad områden. På agendan står bland annat avskaffad förmögenhetsskatt och allmän beväpning av poliser. Enligt FrP:s partiledare Siv Jensen, nybliven finansminister, väntar ett skifte ”från förmyndarstat till tillitssamhälle”.

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

Belägrat Nato firar 60

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Fria.Nu

FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande

Fattiga länder riskerar att drabbas extra hårt när den globala ekonomin störtdyker och miljontals arbetare förlorar sin försörjning världen över. Därför bör de också ges större inflytande över hur svaret på krisen ska se ut, menar en internationell panel av ekonomer utsedd av FN.

Fria.Nu

Politiska motiv bakom givarkonferens för Gaza

Endast en liten del av det bistånd som utlovades under veckans givarkonferens för Gaza kommer att gå till återuppbyggnad efter de israeliska bombningarna. Samtidigt varnar människorättsgrupper för att Israels blockad innebär att pengarna har liten chans att göra någon nytta.

Fria.Nu

Världsbanksprojekt vid Nilen förödande för småbönder

Ett bevattningsprojekt som hotar försörjningen för tusentals egyptiska småbönder har lett till förnyad kritik mot Världsbankens roll i Mellanöstern och Nordafrika. På senare år har bankens utlåning till regionen ökat kraftigt – och med varje lån följer krav på kontroversiella ekonomiska reformer.

Fria.Nu

© 2021 Göteborgs Fria