• Karolina Bångs senaste seriealbum Alternativet ifrågasätter normerna i självhjälpsböcker. "Det går att inkludera icke-normativa livsstilar, men de vågar inte."
Fria Tidningen

Gör upp med självhjälpsgenren

Jessica Johansson har träffat serietecknaren Karolina Bång, som dissekerar självhjälpsgenren i sin nya bok.

Karolina Bång är en del av det feministiska nätverket Dotterbolaget och bor i Malmö. Hon håller också på med olika musikprojekt. Dotterbolaget består numera av en stor mängd serietecknare i hela landet. Det startades 2005 som en motvikt till den då mansdominerade branschen.

– Vi är en platt organisation som tror på att dela med sig av uppdrag snarare än att konkurrera om dem. Många har fått sina första jobb tack vare Dotterbolaget. Vi försöker också ordna workshops i att teckna serier, göra väggmålningar och mycket annat. I Malmö händer mycket hela tiden. Till skillnad från Stockholm är det inte så stort fokus på att promota sig själv och stämningen är mindre akademisk i Malmö, tror jag.

Karolina Bång har alltid ritat och fastnade för seriemediets speciella berättarteknik.

– Jag tycker att serier är det ultimata mediet med sin kombination av text och bild. Det går att vara ganska pedagogisk kring allvarliga ämnen utan att det blir tråkigt. Det är kul också att låta bilden och texten säga emot varandra. Jag använder mig ju av olika uttrycksmedel: även när jag gör musik uppskattar jag kontraster, som att göra en glad låt med en ledsen text. Serier kan vara folkbildande men blir aldrig tråkiga och akademiska. Du behöver inte plugga genus eller läsa långa artiklar i Bang men kan ändå få information om sådant som intresserar dig – i en rolig inramning, säger Karolina Bång.

En stor del av hennes nya bok Alternativet behandlar självhjälpslitteratur och hur absurd den kan te sig om den plockas isär. Karolina Bång funderar kring varför vår samtid törstar efter den typen av böcker.

– I dag förväntas en människa att vara effektiv, lyckas, klara av allt och göra något i sitt liv. Det är inte socialt gångbart att vara introvert. Det är inte konstigt att folk måste ha hjälp. Om jag tittar på mig själv och den värld jag verkar i så har kulturen kring att teckna serier alltid bestått av sunkiga nördar som sitter i sin mörka kammare och tecknar. Men i dag måste du marknadsföra dig och finnas i sociala medier för att ha en chans.

Karolina Bång pratar om pressen i att hitta den rätta, bilda familj, ha ett jobb man trivs med, fånga dagen och fixa allt. Självhjälpsgenren utger sig ofta för att kunna ge svar på allt det där.

– Det blir skönt att hitta en bok som berättar vem man är och försöka definiera och gå till botten med sina orosmoment. Typ, aha, jag är en hsp:are, alltså hyper sensitive person. Då kan jag identifiera mig med den bilden av mig själv. Problemet är ju att de här självhjälpsböckerna är så endimensionella. De utgår till exempel från att målet alltid är att hitta den rätta och leva länge tillsammans, utan att ta hänsyn till att kortvariga relationer kan ge hur mycket som helst.

Karolina Bång är kritisk till självhjälpsböckernas heterosexuella och normativa utgångspunkter och menar att de helt missar att det går att ha en alternativ familj. Många vill kanske ha en mall att rätta sig efter för att känna trygghet.

– Då slipper man ju leta så mycket. Jag tror att många tänker att de inte har tid att fundera över möjliga alternativ i sina liv. Jag vill så ett frö i någons huvud, det behöver inte handla om tid. Jag tror det handlar om att de sociala normerna är så starka att man inte orkar tänka bortom dem, säger Karolina Bång.

Hon menar att många självhjälpsböcker når människor när de har som lägst självkänsla, och därmed profiterar på olycka.

– Människor läser de här böckerna när de är vilsna. Då går de med på nästan vad som helst som kan få dem att må bättre.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu