Protest mot USA-baser i Filippinerna | Göteborgs Fria
  • Filippinska kvinnor protesterar mot utökad militär närvaro utanför USA:s ambassad i Manilla, torsdag 10 oktober.
Fria Tidningen

Protest mot USA-baser i Filippinerna

Inför USA:s utrikesminister John Kerrys besök i Filippinerna den här veckan har planerna på en utökad militär närvaro i landet lett till protester från flera håll.

På torsdagen genomförde en grupp kvinnor en dans-manifestation utanför USA:s ambassad i Manila, i protest mot våldtäkter och prositution som de menar att utländska militärbaser bidrar till.

Miljöaktivister varnar också för att en utökad närvaro av soldater fartyg kan bära ett högt ekologiskt pris. I april stämdes USA:s 7:e flotta för att ha förstört delar av ett skyddad korallrev.

– USA:s militär har en lång historia av miljöbrott i Filippinerna som hittills aldrig lett till något ansvarsutkrävande, säger Giovanni Tapang från organisationen AGHAM till nyhetssajten Bulatlat.com.

– De har aldrig städat upp eftersom sig eller betalat någon kompensation för giftiga utsläpp i det förgångna och nutiden, från det kemiska avfall som de lämnade på sina tidigare militärbaser 1991 till dumpandet av giftigt avfall i Subic-bukten förra året. Vi tror att den här giftiga trenden kommer att fortsätta eftersom USA ska omplacera 60 procent av sina flottstyrkor till Asien och Stilla havet, säger Tapang.

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

Belägrat Nato firar 60

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Fria.Nu

FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande

Fattiga länder riskerar att drabbas extra hårt när den globala ekonomin störtdyker och miljontals arbetare förlorar sin försörjning världen över. Därför bör de också ges större inflytande över hur svaret på krisen ska se ut, menar en internationell panel av ekonomer utsedd av FN.

Fria.Nu

Politiska motiv bakom givarkonferens för Gaza

Endast en liten del av det bistånd som utlovades under veckans givarkonferens för Gaza kommer att gå till återuppbyggnad efter de israeliska bombningarna. Samtidigt varnar människorättsgrupper för att Israels blockad innebär att pengarna har liten chans att göra någon nytta.

Fria.Nu

Världsbanksprojekt vid Nilen förödande för småbönder

Ett bevattningsprojekt som hotar försörjningen för tusentals egyptiska småbönder har lett till förnyad kritik mot Världsbankens roll i Mellanöstern och Nordafrika. På senare år har bankens utlåning till regionen ökat kraftigt – och med varje lån följer krav på kontroversiella ekonomiska reformer.

Fria.Nu

© 2021 Göteborgs Fria