• Grekland är ett av de europeiska länder där demokratin ses som mest sårbar idag. I onsdags krävde en grupp reservister inom armén regeringens avgång i ett uttalande som betraktats som en maning till militärkupp.
Fria Tidningen

Ny rapport: Demokratin hotad i Europa

Demokratins principer är på tillbakagång i stora delar av Europa – inte bara i länder som Ungern och Grekland som vanligen utmålas som EU:s svarta får. Det menar den brittiska tankesmedjan Demos i en ny rapport.

Demokratin i Europa kan inte längre tas för given. Det är det dystra budskapet i en 264-sidig rapport som den brittiska tankesmedjan Demos publicerade i torsdags, med stöd av socialdemokratiska partigruppen i EU-parlamentet.

Med hjälp av ett nytt demokratiindex, som förutom traditionella faktorer som valsystem och respekt för minoriteter även tar hänsyn till medborgarnas politiska engagemang och förtroende för demokratiska institutioner, målar författarna av rapporten Backsliders upp en dyster bild av demokratins tillstånd i stora delar av Europa.

I synnerhet gäller det i östra Europa där flera av EU:s nyaste medlemsstater inte längre lever upp till de kriterier som en gång var en förutsättning för medlemskapet. De allvarligaste orosmolen finns i Ungern, där fascistiska Jobbik vinner mark, och Grekland där demokratin hotas av ”hög arbetslöshet, social oro, utbredd korruption och allvarlig desillusionering med det politiska etablissemanget”.

Men efter att ha sammanfattat en rad rapporter om pressfrihet, politiska institutioner och attityder gentemot minoriteter drar författarna slutsatsen att demokratins tillbakagång inte är begränsad till Europas periferi utan också ägt rum i flera av unionens grundarländer. Bland annat Frankrike, vars demokratibetyg dras ner bland annat av inskränkningar av religionsfriheten och behandlingen av romer. Även Sverige pekas ut som ett land på glid, främst på grund av sjunkande medlemstal i fackföreningar och andra politiska organisationer.

Toleransen för minoriteter är det område där nedgången är som tydligast i hela Europa. Romer, muslimer och homosexuella lyfts fram som de mest utsatta grupperna. Detsamma gäller behandlingen av asylsökande, där bland annat Italien och Grekland i ökad utsträckning håller migranter fängslade under omänskliga förhållanden.

Rapportförfattarna sticker dock inte under stol med att de också har en egen agenda. Tvärtom uttrycker de uppskattning för ett förslag från EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso att kommissionen ska få rätt att straffa medlemsländer som bryter mot demokratiska principer. För att rädda demokratin i Europa måste EU stärkas, enligt rapportförfattaren Jonathan Birdwell, som menar att unionen kan bli ”demokratins vakthund”.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu