Ny rapport: Demokratin hotad i Europa | Göteborgs Fria
  • Grekland är ett av de europeiska länder där demokratin ses som mest sårbar idag. I onsdags krävde en grupp reservister inom armén regeringens avgång i ett uttalande som betraktats som en maning till militärkupp.
Fria Tidningen

Ny rapport: Demokratin hotad i Europa

Demokratins principer är på tillbakagång i stora delar av Europa – inte bara i länder som Ungern och Grekland som vanligen utmålas som EU:s svarta får. Det menar den brittiska tankesmedjan Demos i en ny rapport.

Demokratin i Europa kan inte längre tas för given. Det är det dystra budskapet i en 264-sidig rapport som den brittiska tankesmedjan Demos publicerade i torsdags, med stöd av socialdemokratiska partigruppen i EU-parlamentet.

Med hjälp av ett nytt demokratiindex, som förutom traditionella faktorer som valsystem och respekt för minoriteter även tar hänsyn till medborgarnas politiska engagemang och förtroende för demokratiska institutioner, målar författarna av rapporten Backsliders upp en dyster bild av demokratins tillstånd i stora delar av Europa.

I synnerhet gäller det i östra Europa där flera av EU:s nyaste medlemsstater inte längre lever upp till de kriterier som en gång var en förutsättning för medlemskapet. De allvarligaste orosmolen finns i Ungern, där fascistiska Jobbik vinner mark, och Grekland där demokratin hotas av ”hög arbetslöshet, social oro, utbredd korruption och allvarlig desillusionering med det politiska etablissemanget”.

Men efter att ha sammanfattat en rad rapporter om pressfrihet, politiska institutioner och attityder gentemot minoriteter drar författarna slutsatsen att demokratins tillbakagång inte är begränsad till Europas periferi utan också ägt rum i flera av unionens grundarländer. Bland annat Frankrike, vars demokratibetyg dras ner bland annat av inskränkningar av religionsfriheten och behandlingen av romer. Även Sverige pekas ut som ett land på glid, främst på grund av sjunkande medlemstal i fackföreningar och andra politiska organisationer.

Toleransen för minoriteter är det område där nedgången är som tydligast i hela Europa. Romer, muslimer och homosexuella lyfts fram som de mest utsatta grupperna. Detsamma gäller behandlingen av asylsökande, där bland annat Italien och Grekland i ökad utsträckning håller migranter fängslade under omänskliga förhållanden.

Rapportförfattarna sticker dock inte under stol med att de också har en egen agenda. Tvärtom uttrycker de uppskattning för ett förslag från EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso att kommissionen ska få rätt att straffa medlemsländer som bryter mot demokratiska principer. För att rädda demokratin i Europa måste EU stärkas, enligt rapportförfattaren Jonathan Birdwell, som menar att unionen kan bli ”demokratins vakthund”.

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

Belägrat Nato firar 60

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Fria.Nu

FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande

Fattiga länder riskerar att drabbas extra hårt när den globala ekonomin störtdyker och miljontals arbetare förlorar sin försörjning världen över. Därför bör de också ges större inflytande över hur svaret på krisen ska se ut, menar en internationell panel av ekonomer utsedd av FN.

Fria.Nu

Politiska motiv bakom givarkonferens för Gaza

Endast en liten del av det bistånd som utlovades under veckans givarkonferens för Gaza kommer att gå till återuppbyggnad efter de israeliska bombningarna. Samtidigt varnar människorättsgrupper för att Israels blockad innebär att pengarna har liten chans att göra någon nytta.

Fria.Nu

Världsbanksprojekt vid Nilen förödande för småbönder

Ett bevattningsprojekt som hotar försörjningen för tusentals egyptiska småbönder har lett till förnyad kritik mot Världsbankens roll i Mellanöstern och Nordafrika. På senare år har bankens utlåning till regionen ökat kraftigt – och med varje lån följer krav på kontroversiella ekonomiska reformer.

Fria.Nu

© 2021 Göteborgs Fria