Grekland: Politisk kris efter mord | Göteborgs Fria
  • Tusentals samlades till anti-fascistiska demonstrationer i Aten och flera andra grekiska städer i onsdags, en dag och en vecka efter mordet på rapparen Pavlos Fyssas.
Fria Tidningen

Grekland: Politisk kris efter mord

Mordet på musikern Pavlos Fyssas kan bli startskottet för en allvarlig politisk kris i Grekland. Nazistpartiet Gyllene gryning hotar med att tvinga fram ett nyval efter åtgärder mot kriminella medlemmar och rörelsens infiltration inom polisen. Samtidigt manar en grupp reservister inom armén öppet till militärkupp.

Mordet på den antifascistiske rapparen Pavlos Fyssas den 17 september har fått stora politiska konsekvenser i Grekland. Det nazistiska partiet Gyllene gryning har hamnat under hård press sedan en av dess medlemmar gripits för mordet – både från en våg av antifascistiska demonstrationer och från myndigheterna.

Två dagar efter mordet höll den konservative premiärministern Antonis Samaras ett tal där han beskrev Gyllene gryning som ”nazisternas arvtagare”. Regeringen har också hotat att stämpla partiet – som kom in i parlamentet för första gången för drygt ett år sedan – som en kriminell organisation.

Gyllene gryning har svarat med anklaga såväl medier som politiker för förtal av ett ”legitimt politiskt parti”. Enligt partiledaren Nikos Michaloliakos kommer partiet försvara sin ”politiska stolthet till varje pris”.

– Om landet sjunker ner i en ond cirkel av destabilisering kommer Gyllene gryning inte att vara ansvarigt. Gyllene gryning försvarar sig självt, säger Michaloliakos i ett officiellt uttalande enligt nyhetssajten Greek reporter.

De senaste dagarna har grekisk press också spekulerat i att Gyllene gryning kan dra tillbaka sina 18 ledamöter i parlamentet för att tvinga fram ett nyval i flera valkretser, i syfte att visa att rörelsen fortfarande har ett starkt stöd. Men regeringsföreträdare avfärdar den möjligheten som tomma hot.

– Det vore politiskt självmord för dem, säger utrikeminister Evangelos Venizelos till Reuters.

Opinionsmätningar har länge pekat ut Gyllene gryning som Greklands tredje största parti, med 12–15 procent av opinionen. Enligt en undersökning av ALCO tappade partiet upp till en tredjedel av sitt stöd under dagarna efter mordet på Pavlos Fyssas. Men trots det skulle partiet vinna något fler röster än juni 2012 om det vore val i dag.

Nu har den grekiska regeringen också beordrat flera utredningar av rörelsens påstådda infiltration av den grekiska polisen. I måndags omplacerades en rad polischefer, och i tisdags genomförde polisens enhet för internutredningar räder på flera lokala polisstationer i Piraeus, nära området där rapparen Pavlos Fyssas blev mördad. Räderna sägs ha kommit efter klagomål från lokala invandrarorganisationer som anklagar polisen för att skydda Gyllene gryning genom att inte ta emot anmälningar om brott utförda av dess medlemmar.

Att det finns en utbredd sympati för högerextrema grupper inom den grekiska polisen uppmärksammats redan under förra årets val, då Gyllene gryning fick en oproportioneligt stor andel röster i valdisitrikt nära polisstationer. Frågan aktualiserats också under förra veckans demonstrationer efter mordet på Pavlos Fyssas, där poliser och högerextrema i flera dokumenterade fall konfronterade demonstranter sida vid sida.

Men det finns också farhågor om att liknande sympatier kan finnas inom militären. Natten till tordagen väckte en organisation för reservister inom specialstyrkorna uppståndelse med ett hårt formulerat uttalande där de krävde regeringens avgång. Reservisterna manade också folket och armén att ”hand i hand” gå ut på gatorna för att tvinga igenom kraven.

Uttalandet – på organisationens officiella hemsida – har av många betraktats som en uppmaning till militärkupp och har nu blivit föremål för en förundersökning av åklagare.

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

Belägrat Nato firar 60

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Fria.Nu

FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande

Fattiga länder riskerar att drabbas extra hårt när den globala ekonomin störtdyker och miljontals arbetare förlorar sin försörjning världen över. Därför bör de också ges större inflytande över hur svaret på krisen ska se ut, menar en internationell panel av ekonomer utsedd av FN.

Fria.Nu

Politiska motiv bakom givarkonferens för Gaza

Endast en liten del av det bistånd som utlovades under veckans givarkonferens för Gaza kommer att gå till återuppbyggnad efter de israeliska bombningarna. Samtidigt varnar människorättsgrupper för att Israels blockad innebär att pengarna har liten chans att göra någon nytta.

Fria.Nu

Världsbanksprojekt vid Nilen förödande för småbönder

Ett bevattningsprojekt som hotar försörjningen för tusentals egyptiska småbönder har lett till förnyad kritik mot Världsbankens roll i Mellanöstern och Nordafrika. På senare år har bankens utlåning till regionen ökat kraftigt – och med varje lån följer krav på kontroversiella ekonomiska reformer.

Fria.Nu

© 2021 Göteborgs Fria