”Ingen har glömt inbördeskriget” | Göteborgs Fria
  • Ingen bildtext
Fria Tidningen

”Ingen har glömt inbördeskriget”

Den senaste tidens upptrappde politiska våld i Grekland har fått somliga kommentatorer att tala om risk för inbördeskrig. Läget är explosivt, menar den politiske antropologen Nikolas Kosmatopoulos.

Tisdagens mord på Pavlos Fyssas utlöste en våg av våldsamma protester över Grekland. Mordet var bara det senaste i en rad våldsbrott mot immigranter och vänsteraktivister utfört av misstänkta medlemmar av nazistpartiet Gyllene Gryning. En del kommentatorer har varnat för ett nytt inbördeskrig. Något som inte helt kan uteslutas, enligt forskaren Nikolas Kosmatopoulos.

– Ingen kan förutse något i det här läget. Läget är explosivt både på gatorna och i maktens korridorer, säger han.

Samtidigt menar han att den antifascistiska rörelsen ser ut att vinna mark, trots högerextremisternas våld.

– Det är en viktig indikation att Gyllene Gryning var tvungna att ta avstånd från mördaren och förneka samröre med honom. Det skadar moralen och sammanhållningen i en organisation som hyllar modet hos sina kämpar och jämför dem krigarna i antikens Sparta.

Våldet på gatorna kan få stora effekter på det politiska planet.

– På den politiska nivån är det tydlig att regeringskoalitionen kommer att få det allt svårare att upprätthålla den bild av framgång som den odlat inom och utanför landet. I synnerhet efter rapporterer i internationell press om att nazisternas infiltration av polisen och regeringens synbara ovilja att utreda deras brott mot immigranter och andra de senaste tre åren.

De nedslag på de mest våldsamma elementen i Gyllene Gryning som nu är att vänta kommer att hålla sig inom vissa gränser, tror Kosmatopoulos.

– Sanningen är att nynazisterna är användbara för en trängd härskande klass av åtminstone två skäl. För det första för att de ändrar agendan och avleder opinionen med hjälp av syndabockar som muslimska immigranter eller judiska konspiratörer. Regeringen var de som öppnade medborgarnas öron för nazisternas propaganda. Vår konservative premiärminister talade inför valet för ett år sedan om Grekland som ett land under ockupation av immigranter, och en så kallat socialistisk minister beskrev hiv-positiva utländska prostituerade som en ”hygieniska bomber” som hotar den grekiska familjen.

– För det andra används högerextremisternas maffialiknande, kriminella våld av regeringen för att avfärda alla demonstrationer, strejker och ockupationer med hjälp av teorin om ”två extremer.”

Talet om ett nytt inbördeskrig är i sig en indikation på hur allvarligt läget är.

– Minnena av inbördeskriget blir svåra att begrava när de väl grävts fram igen. Ingen kan vara säker på att de förhållanden som gav upphov till det inte återvänder i ny skepnad. Historien upprepar sig som fars, som en berömd man sa, och vi ser nu karikatyrer av de gamla Nazist-kollaboratörerna använda sig av den tidens retorik och symboler.

På sätt och vis kan den grekiska välfärdsstatens korta era ses som en kort paus i ett pågående, lågintensivt inbördeskrig, menar Kosmatopoulos.

– Den socialdemokratiska regeringen på 1980-talet försökte bygga en välfärdsstat genom att gå med i EU och låna billiga pengar, samtidigt som landet avindustrialiserades. Det tillhör historiens ironier att den pågående skuldkrisen måste ses i ljuset av försöken att få slut på en våldsam konflikt.

Rekommenderade artiklar

Irak hotar med åtal mot USA-soldater

Iraks regering anklagar USA för att ha brutit mot den säkerhetspakt som länderna har ingått och hotar med att åtala de amerikanska soldater som dödade två irakier i en räd i söndags. Samtidigt har en växande våldsvåg drabbat Bagdad inför det utlovade tillbakadragandet av USA-trupper från irakiska städer i slutet av juni.

Fria.Nu

Belägrat Nato firar 60

Tiotusentals väntas protestera mot Natos ”krigspolitik” när alliansens medlemsländer samlas i Baden Baden och Strasbourg i helgen. Den massiva säkerhetsinsatsen kring mötet väcker kritik, med anklagelser om skrämseltaktik och inskränkningar av demonstrationsfriheten.

Fria.Nu

FN-ekonomer uppmanar till att ge fattiga länder större inflytande

Fattiga länder riskerar att drabbas extra hårt när den globala ekonomin störtdyker och miljontals arbetare förlorar sin försörjning världen över. Därför bör de också ges större inflytande över hur svaret på krisen ska se ut, menar en internationell panel av ekonomer utsedd av FN.

Fria.Nu

Politiska motiv bakom givarkonferens för Gaza

Endast en liten del av det bistånd som utlovades under veckans givarkonferens för Gaza kommer att gå till återuppbyggnad efter de israeliska bombningarna. Samtidigt varnar människorättsgrupper för att Israels blockad innebär att pengarna har liten chans att göra någon nytta.

Fria.Nu

Världsbanksprojekt vid Nilen förödande för småbönder

Ett bevattningsprojekt som hotar försörjningen för tusentals egyptiska småbönder har lett till förnyad kritik mot Världsbankens roll i Mellanöstern och Nordafrika. På senare år har bankens utlåning till regionen ökat kraftigt – och med varje lån följer krav på kontroversiella ekonomiska reformer.

Fria.Nu

© 2021 Göteborgs Fria