Anders Göransson, talesman för Vi står inte ut i Göteborg.

De kämpar för ensamkommandes rättigheter

Publicerad:

Nätverket Vi står inte ut tycker inte att de lokala politikerna tar sitt ansvar.

Nyheter

I dag sammanträder kommunfullmäktige i Göteborg. Utanför byggnaden genomför nätverket Vistårinteut en manifestation där de kritiserar politikernas sätt att hantera situationen för ensamkommande barn och unga.

Anders Göransson är en talespersonerna för Vi står inte ut i Göteborg, ett politiskt och religöst obundet nätverk som driver en fråga: Låt de stanna i Sverige. Han är väldigt kritisk till hur politikerna hanterat situationen och menar att man först välkomnat de unga för att sedan vända de ryggen.

- Först blir  man mörkrädd och sedan förbannad, vi ska vara bättre än så här. De borde få stanna i Sverige, säger han.

Det var när Sverige vände i frågan om flyktingmottagande och upprättade gränskontroller under hösten 2015 som Anders Göransson började engagera sig i frågan.

- Nu är vi på väg åt helt fel håll, säger han.

Han ser också stora problem med sättet Migrationsverket arbetar på. Om myndigheten beslutar att en person är under 18 år är det lättare att utvisa denne, men Anders Göransson tycker att den medicinska ålderbedömningen som Migrationsverket använder sig av är helt fel metod. 

- Metoden har fått förödande kritik för att inte vara vetenskapligt bevisad. De tittar inte på material från exempelvis afghanska myndigheter eller andra uppgifter, säger han.

Yrkes- och volontärnätverket Vi står inte ut består av 9 000 personer, både professionella och volontärer, som arbetar för ensamkommande barns och ungdomars rättigheter i Sverige. Över 100 lokala grupper runt om i landet arbetar nu för att påverka landets lokalpolitiker.