Matilda Sjöström och Nils Dahl är Steget, som uppträder på Tellusfestivalen på lördag.

Steget tar plats på Tellusfestivalen

Publicerad:

På lördag är det dags för Tellusfestivalen. Programmet innehåller stadsvandring, workshops, cirkus och flera band.

Kultur

Tellusfestivalen, som i år arrangeras för fjärde året, har tillkommit för att uppmärksamma att Göteborg ska få ett nytt kulturhus, som kommer att ligga på Rymdtorget.

Som en del i årets upplaga av festivalen uppmärksammas även att Bergsjön firar 50-år, vilket märks i det fullmatade programmet.

– Bland annat kommer Bergsjökännaren Jan Wadebro berätta om både gamla och nya tider. Sedan håller Tikitut Community based tourism en guidad stadsvandring, säger Henrik Myrberg, arrangör Kultur och Fritid, som berättar att festivalen satsat än mer på att bredda programmet när det gäller workshops.

– Dessutom har vi en cirkusföreställning av Cirkus Unik, vilket känns väldigt roligt att erbjuda.

Nils Dahl från bandet Steget, där också Matilda Sjöström ingår, ser fram emot deras framträdande på lördag.

– Efter en tid i dvala är Steget på gång igen, skrattar Nils Dahl. Det var mycket strul med släppet av vår förra skiva, när den till slut kunde släppas var energidepåerna förbrukade.

Efter att ha tagit ett kliv bakåt är Steget nu sugna på att göra musik igen.

– Vi kommer förhoppningsvis att släppa några singlar under hösten och längre fram ett nytt album. På festivalen kommer vi kunna presentera en ny låt som vi fått fason på, säger Dahl.

Vad är din relation till Tellusfestivalen?

– Jag vet inte så mycket om den, men jag gillar stadsdelen och naturen runt omkring. Festivalen verkar ha ett brett program och då vi spelar mitt på dagen antar jag att det blir en del barn i publiken. Vågar vi spela vår låt Helvete då? frågar sig Nils Dahl.

En nyhet som presenteras på festivalen är stadsdelens nya Demokratibuss. Arbetet med att få en Demokratibuss i Östra Göteborg inleddes förra hösten och lagom till Tellusfestivalen är bussen klar att börja rulla i stadsdelen. Den kommer att användas av alla stadsdelens verksamheter i vitt skilda sammanhang, från kulturarrangemang till krisstöds- och demokratiarbete.

– Demokratibussen kommer att vara en mötesplats där medborgare, politiker och tjänstemän samlas och samtalar om områdets utveckling. Den ska också användas av äldreomsorgen, kulturskolan, biblioteket och andra verksamheter som enkelt kan ta olika föreställningar och aktiviteter till platser i vår stadsdel dit det är lätt att ta sig, säger stadsdelsdirektör Gitte Caous.

Fakta: 

Tellusfestivalen

Plats: Rymdtorget, Bergsjön

När: Lördag 16 september kl 12-17

Steget: Spelar kl 14:30, Stora scenen

Göteborgs Fria