OK Kult är är ett nytt fanzine av och med lokala och internationella konstnärer och kreatörer.

OK Kult hyllar den alternativa kulturen

Publicerad:

Det nystartade fanzinet OK Kult är fyllt av alternativ kultur. I dagarna kommer deras tredje nummer som firas med en releasefest på Viktoriahuset.

Kultur

Premiärnumret av OK Kult släpptes i maj. Tanken med fanzinet är att ge plats för konstnärer som arbetar i olika genrer och som befinner sig utanför kulturens allfarväg.

Bakom satsningen står bland andra musikern och konstnären Peter Alfredsson, ansvarig utgivare och formgivning, konstnären Daniel Andersson-Boe, som kom upp med idén, samt Line Wintermarker, redaktör.

– Vi är en kärna på fyra personer i redaktionen men tar även hjälp av vänner runt omkring oss. Till första numret var vi många som fick sitta och vika och häfta ihop alla nummer, säger hon.

Utan vinstintresse och präglad av en sann diy-anda är ambitionerna ändå höga. Upplagan ligger på 200 exemplar och valet att trycka på papper istället för att satsa på en webbpublikation är helt enkelt för att det ger en bättre känsla.

– Vi vill att fanzinet ska vara ett konstverk i sig, säger Line Wintermarker, som säger att det i varje nummer finns konstverk som är möjliga att klippa ut och sätta upp på vägen.

Ideellt arbete är det som gäller, förklara Wintermarker. Alla pengar som kommer in investeras i kommande nummer med målet att lyfta kvalitén ytterligare.

Att få konstnärer att medverka har inte varit något problem.

– Vi har blivit överväldigade av responsen vi fått, både från läsare och från konstnärer som hör av sig för att medverka. Välkända namn som Ollio har deltagit och vi samarbetat med mängder av oetablerade konstnärer som vi ger en chans att visa upp sin konst, säger Line, som själv bidragit med konst i de två första numren av OK Kult.

Det nya numret firas med releasefest på Viktoriaklubbens konstklubb. Lina Wintermarker utlovar en episk kväll innehållande utställning, videokonst, livemåleri, performanceuppträdande och livemusik av Gloomy samt elektronmusikern Åke Parmerud. Dessutom säljs det aktuella numret till ett för kvällen rabatterat pris.

Är det något i det kommande numret som du är extra stolt över?

– Vi har en feature på ett par sidor med den lokala streetfotografen Joakim Roos som jag tycker ser väldigt spännande ut. Han har engagerat sig för att dokumentera utsatta grupper i samhället.

Fakta: 

OK Kult

Vad: Göteborgsbaserat fanzine som startade i maj 2017.

Aktuella: Release för tredje numret den 25 augusti, Viktoriahusets konstklubb, Linnégatan 21, kl 18–23, fri entré.

Göteborgs Fria