Sittstrejken avbryts – men följs av manifestationer

Publicerad:

Sittstrejken i Göteborg mot utvisningar till Afghanistan avslutas, men manifestationer kommer hållas varje fredag.

Inrikes

De ensamkommande barn och unga som protesterat på Olof Palmes plats vid Järntorget har nu avbrutit sittstrejken för att fokusera på skolstarten. Sittstrejken utfördes i solidaritet med de unga som strejkar i Stockholm. Men även om strejken i Göteborg är över kommer protesterna här att fortsätta i annan form.

"I Göteborg kommer kampen att fortsätta med manifestationer varje fredag, då det kommer att överlämnas sammanställning av det aktuella säkerhetsläget i Afghanistan till Migrationsverket" skriver David Nilsson, från föreningen Agape som arbetar med ensamkommande, som varit frivillig på plats under protesterna.

Sedan 6 augusti har hundratals unga strejkat i Stockholm med krav på att utvisningarna till Afghanistan ska stoppas. De ensamkommandes strejk i Stockholm har fått stor uppmärksamhet, inte minst då den attackerades av den nazistiska organisationen Nordisk ungdom i förra veckan. Efter det flyttades manifestationen från Mynttorget till Medborgarplatsen. Strejken i Stockholm kommer att fortsätta.

Göteborgs Fria