Sofi Bringsoniou, presskontakt på 8-mars-kommittén, tror också att en ökad bredd bland talarna 8 mars skulle vara bra.

Kritik mot 8-marskommittén

Publicerad:

Tre partipolitiker på talarlistan. 8-mars-kommitten har mött kritik för valet av talare inför 8 mars-demonstrationen imorgon tisdag.

Inrikes
8 mars

Planerna är i full gång inför demonstrationen på internationella kvinnodagen. Årets paroll är ”Solidaritet med kvinnor på flykt” och tre talare är inbjudna: Rossana Dinamarca (V), Ann-Sofie Hermansson (S) och Parvin Kaboly (Hekmatist partiet) – varav den sistnämnda även talade under förra årets demonstration.

På Facebooksidan för evenemanget fanns fram tills för en vecka sedan kritik mot valet av personer – dels att de är för få och dels att alla representerar politiska partier. Var är gräsrötterna? frågar sig flera kritiker och ger kommittén en lång rad förslag på talare från olika organisationer och nätverk. Men sedan försvann kritiken från sidan och kvar finns en notering om att: ”Det är jättefint att ni engagerar er och har åsikter som vi är villiga att lyssna på. Men hädanefter vore det bra om evenemangssidan inte användes som ett diskussionsforum och att synpunkter förmedlas till kommitténs egna fb-sida. Gärna i form av meddelande.”

– Jag tycker personligen också att det skulle vara bättre om det fanns en större bredd bland talarna, exempelvis forskare och andra som står utanför det partipolitiska. Även fler partier, även från höger skulle kunna vara med, säger Sofi Bringsoniou, presskontakt för 8-marskommittén och ordförande för s-kvinnor i Göteborg.

Samtidigt säger hon att hon står bakom kommitténs beslut och att det skett en omröstning kring val av talare.

– Kommittén är öppen för alla organisationer, föreningar och nätverk som står bakom kommitténs plattform. Det innebär att den som har idéer och synpunkter själv kan gå med som representant och då få inflytande, säger Sofi Bringsoniou.

Flaggor med partopolitiska budskap tillåts i demonstrationen, så länge de även har ett feministiskt budskap, säger Sofi Bringsoniou.

Angående valet av paroll säger Sofi Bringsoniou att ”det är en aktuell fråga även om det inte är någon nyhet att kvinnor flyr”.

Göteborgs Fria