”Det högerextrema våldet trappas upp”

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Flera av de inblandade i söndagens våldsdåd i Malmö var medlemmar i nazistiska Svenskarnas Parti, som i år ställer upp med kandidater i 30 av landets kommuner. Men vid sidan av det parlamentariska arbetet strävar partiet efter att vara en kraft på gatan, säger Researchgruppens Mathias Wåg.

Inrikes

Tre personer har anhållits misstänkta för mordförsök efter den våldsamma attacken på Möllevångstroget i Malmö natten till söndagen, då sex personer skadades varav en knivhöggs svårt. I ett uttalande på sin hemsida medger Svenskarnas parti att flera av deras medlemmar var på platsen – men hävdar att de angripits av ”vänsterextremister”. Andra vittnen talar om en oprovocerad attack på aktivister som deltagit i en feministisk manifestation.

– Det här är ett led i en upptrappning av våldet i Malmö och Skåne den senaste tiden, med till exempel attacken mot syndikalisternas lokaler eller mot den unga kvinnan från SSU, säger Mathias Wåg från Researchgruppen, som kartlägger den svenska extremhögern.

Svenskarnas parti har ett av sina starkaste fästen i just Skåne. Partier har sina rötter i bland annat Nationalsocialistiskt front, och trots att man enligt egen utsago kommer att ställa upp till val i 30 av landets kommuner i år har partiet inte samma vilja som Sverigedemokraterna att uppfattas som rumsrena, säger Mathias Wåg.

– De har tvärtom behållit sitt ideologiska bagage, och inspireras av till exempel tyska NPD eller ungerska Jobbik. Att ställa upp i kommunalval och liknande handlar bara om taktik. Det handlar om en arbetsdelning där de försöker bygga upp en legal front samtidigt som de strävar efter att vara en kraft på gatan, säger han.

Till skillnad från till exempel Svenska Motståndsrörelsen tar inte partiet på sig våldsdåd i sitt eget namn. Men det hindrar inte att enskilda medlemmar kan vara inblandade i våld utan att riskera sanktioner från ledningen.

– De som var inblandade nu i lördags i Malmö kommer aldrig att uteslutas. Tvärtom har de som policy att alltid backa upp sina medlemmar, säger Mathias Wåg.

Fria Tidningen