Den granskade festivalen.

En av fyra filmer klarar antirasistiska filmkrav

Publicerad:   •  Uppdaterad:

Var åttonde film klarar både Bechdel- och Chavez-Pereztestet, visar läsarnas granskning av filmfestivalens filmer.

Kultur
Filmfestival
Film

Nu har vi sammanställt vår granskning av filmfestivalens filmer utifrån de feministiska och antirasistiska måtten Bechdel- och Chavez-Perez-testen. Totalt har vi och flera läsare bidragit med underlag för 75 filmer. 38 filmer, ungefär varannan film, klarar Bechdel-testet som går ut på att två kvinnor någon gång under filmen ska prata med varandra, om något annat än män. 18 filmer, omkring var fjärde film, klarade Chavez-Perez-testet, som går ut på att två icke-vita personer i filmen ska prata med varandra, om något annat än brott.

– Det här är väldigt intressant information för oss som jobbar med festivalens filmprogram, säger Marit Kapla,konstnärlig ledare.

Hon tror att siffran på 50 procent för Bechdeltestet kan ses i ljuset av att ungefär en tredjedel av samtliga filmer i programmet har en kvinnlig regissör.

– En kvalificerad gissning är att filmer som regisseras av en kvinna oftare även har en kvinnlig manusförfattare. Och kvinnliga manusförfattare skriver oftare om kvinnliga rollfigurer än vad manliga manusförfattare gör. Därför är det större sannolikhet att det finns utvecklade kvinnliga rollfigurer i de filmer som är regisserade av kvinnor. Man kan alltså konstatera att filmens upphovspersoner, inte oväntat, påverkar innehållet vad gäller könsrepresentation, säger hon.

Samma gäller för Chavez-Perez-testet, tror Marit Kapla. – Resultatet speglar vilka det är som gör filmerna. Med högre andel icke-vita upphovspersoner hade resultatet förmodligen sett annorlunda ut.

Göteborgs Fria