"Åtalet är en politisk vendetta" | Göteborgs Fria
  • Stefan Berg från Asylrörelsen.
Göteborgs Fria

"Åtalet är en politisk vendetta"

En gränspolis dömdes i juni för att ha kört på och fortsatt köra med Stefan Berg, från Asylrörelsen, på motorhuven. Nu åtalas Stefan Berg – för andra gången.

Det var under en demonstration i Kållered den 6 augusti 2012 som gränspolisen körde på Stefan Berg och körde flera kilometer med Berg på motorhuven. I juni dömdes gränspolisen Stefan Meijerborg för händelsen. Tidigare hade polisen anmält Berg för främjande av flykt, en anmälan som lades ner i december – men har nu öppnats igen med ändrad brottsrubricering till ohörsamhet mot ordningsmakten.

–  Det här är inget annat än politisk vendetta, en häxjakt för att dels tysta mig, men också för att sända ett varnande exempel till andra asylaktivister, säger Stefan Berg i ett pressmeddelande.

Hans försvarare Staffan Sörensson, säger i ett pressmeddelande att "hämnd är ju inte en alltför långsökt gissning."

– Främjandemisstanken fick hon (åklagaren) lägga ner. Nu återstår ohörsamhet, där det finns viss praxis. I händelseförloppet saknas ”ordningshållande befallning”, det är redan utrett att Stefan inte haft praktiska möjligheter att åtlyda en sådan befallning – i så fall hade polismannen inte dömts – utan åklagare (Lotta) Nielsen ska försöka gå till domstol med en ej bevisad avvisande gest med handen, som Stefan sannolikt inte har uppfattat.

GFT har följt fallet i flera artiklar, läs dem här.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Göteborgs Fria