• "US Terrorist" löd texten på huvudbanderollen i demonstrationen som hölls i samband med USA:s president Barack Obamas besök i Sverige den 4 september.
Göteborgs Fria

Tusen protesterade mot Obamas politik

Ungefär tusen personer slöt upp i protester mot Obamas krigspolitik i Göteborg på onsdagen.

"Obama mördare – Reinfeldt hycklare" ropade demonstranter som samlats på Götaplatsen för att tåga mot Gustav Adolfs torg. Längs fram i det runt tusen personer långa tåget hölls en gigantisk banderoll med texten "US Terrorist". Det främsta budskapet, som framfördes både i talkörer och från talarstolen, var ett nej till USA:s krigspolitik.

Ingrid Frejd, från Kommunistiska Partiet, som var en av arrangörerna är nöjd med demonstrationen.

– Det var mycket folk, vilket känns viktigt att. Det visar att folk är så pass engagerade att de väljer att demonstrera i Göteborg även om Obama var i Stockholm, och det visar att frågan inte handlar om vilken stad han besöker, utan att det är en fråga som är större och viktigare, säger Ingrid Frejd.

I tåget bars plakat och banderoller med protester mot Nato och mot en amerikansk attack mot Syrien. Det syntes även porträtt på Syriens president Bashar al-Assad och talkörer hölls till stöd för presidenten, något som ledde till kritik från andra deltagare.

Hur löser man att det finns så olika åsikter i ett och samma demonstrationståg?

– Det enda jag kan säga är att man kan tycka vad man vill om regeringen i Syrien, men vill man ha ett slut på kriget i Syrien är inte ett militärt anfall en bra strategi – det förlänger bara kriget.

Förutom Kommunistiska Partiet var ytterligare 18 partier och organisationer arrangörer.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu