Idyll döljer sig bakom flagnad fasad | Göteborgs Fria
  • Ingrid Andreasson och Klara Berge är två av de boende i Gårda som är med och arrangerar en festival på sin innergård. Nadja Häikiö Itäsaari och Christoffer Darshed i duon A Cup of Coffee and a Lovesong och trädklättrarna i Hägring är två av banden som uppträder på Gårdafestivalen.
Göteborgs Fria

Idyll döljer sig bakom flagnad fasad

Nästgårds med Scandinavium ligger landshövdingehusen i Gårda som sedan 1970-talet har varit rivningshotade. På lördag finns chans att se något mer än fasaderna då innergårdarna öppnas upp för historiens första Gårdafestival.

Idén till festivalen kom av att en grupp bland de boende kände att de vill uppmärksamma det positiva med att husen står kvar. Konceptet är gårdsfest i större format för alla som vill ta del av en fest i de mer opolerade delarna av Göteborg.

– Folk som kommer hit och ser hur fint vi har det brukar ändra inställning till Gårda som bara slitet, säger Klara Berge, en av de boende på Fabriksgatan.

Motorvägens buller, flagnad fasad och bara kallvatten i lägenheten ser hon som mindre negativa saker om hon samtidigt väger in det positiva. Låg hyra, kulturhistorien och större mångfald bland grannarna är några av de värden hon hellre lyfter fram.

– Det känns viktigt att människor som inte har möjlighet att bo på ett sätt som samhället vill att man ska bo ändå har en plats, säger hon.

Hennes granne Ingrid Andreasson håller med.

– Det unika med husen är att en blandning av människor, i socioekonomiska avseenden, har råd att bo här trots det centrala läget. Det sker så mycket gentrifiering i Göteborg annars på ett tråkigt sätt.

Ingrid Andreasson är engagerad i boendeföreningen som initierade tanken på en Gårdafestival. Under arrangemanget kommer sex olika band att spela, en kringresande husvagn med konst kommer på besök och kaffevagnen från Brunnsparken ska vara på plats. Bland artisterna går det att nämna Massamba som spelar afro beat med nigerianska, etiopiska och sydafrikanska rötter. De utlovar högintensiv dansmani på innergårdarna i kvarteren Eken och Cedern. Därutöver blir det DJ:s, matservering med mera. En underliggande tanke för festivalen är att komma ifrån ”offerrollen” i att bo på rivningskontrakt och istället visa på den gemenskap som ett grannskap kan åstadkomma. 

– När man bor såhär är det andra värden än ekparkett och svindyra kök som spelar in. De värdena lyfts aldrig fram i bostadsannonser, det står ju inte ”mysiga grannar och roliga gårdsfester”, säger Ingrid Andreasson.

Det var i och med bygget av Kungsbackaleden i slutet av 1960-talet som rivningshotet dök upp första gången på Fabriksgatan. I dagsläget ligger ärendet i något av en malpåse hos kommunen som äger huset. Fastighetskontoret renoverar bara direkta krav, gällande bland annat brandsäkerhet. De boende har rivningskontrakt, vilket innebär att de avsagt sig besittningsrätten. Standarden skiljer sig åt mellan lägenheterna i fråga om till exempel varmvatten och dusch beroende på vad hyresgästerna innan valt att förändra. Byggstilen från första halvan av 1900-talet ger sig till känna i materialen.

– Jag värdesätter mycket just att det är riktiga material, säger Klara Berge och drar ut en turkos kökslåda i solid trä.

Hon hoppas att Gårdafestivalen kan bli en tradition. Och det är heller inte första gången husen får agera spelplats i kultursammanhang. Klara Berge berättar att det varit några filminspelningar på Fabriksgatan i modern tid, med inspelningar som sökt en tidstypisk anda från förr. Det lägger hon till som en ytterligare anledning till att bevara husen. Någonstans måste ju teveserier som Upp till kamp spelas in i framtiden, menar hon.

Fakta: 

Gårdafestivalen

Pågår: Lördag, klockan 14–24.

Musikprogrammet: Börjar klockan 16.30 och utgörs av allt från brutalblues och psykedelisk rock’n’roll till visprogg, pop och afro beat.

På scen: Hägring, A Cup of Coffee and a Lovesong, Syster Dynamit, De Stora Hattarna, Hagaliden och Massamba.

Entré: 60 kr. Åldersgräns: 18 år.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2017 Göteborgs Fria