Jämställdhet och kärlek på ny indiefestival | Göteborgs Fria
  • Lissi Dancefloor Disaster, där könsfödelningen är 50-50 spelar sin elektropop på Indie, Hopp & Kärlek.
Göteborgs Fria

Jämställdhet och kärlek på ny indiefestival

En heldagsfestival där besökarna ges chansen att ta del av ny musik, men samtidigt en chans för nya band att knyta kontaket och träffa branschfolk. Och som satsar speciellt på kvinnliga musiker. Det är endagsfestivalen Indie, Hopp & Kärlek.

Festivalen Indie, Hopp & Kärlek, som äger rum nästa lördag, är egentligen en förlängning av klubben Indie After Work som ger nya akter chans att framträda, berättar Sebastian Hess som arrangerar festivalen tillsammans med bland andra Ladyfest och ABF. Oetablerade band och artister får en chans att spela men även träffa personer som redan befinner sig i musikbranschen och kan ge goda råd.

Det som är speciellt med Indie, Hopp & Kärlek är att arrangörerna har arbetat extra mycket med att få med kvinnliga musiker. Sebastian Hess driver skivbolaget Wonderland Records och säger att bland de demos han får in är de flesta från manliga artister eller band med bara manliga medlemmar, något han har reagerat starkt på.

– Det råder en väldigt skev fördelning i branschen överhuvudtaget, berättar Sebastian Hess. Jag skulle tippa på att det är så snett som 90 procent killar och 10 procent tjejer.

Genom Indie, Hopp & Kärlek hoppas han kunna medverka till att lyfta fram kvinnliga musiker.

– Men det handlar inte om kvotering, säger han bestämt. Det gäller bara att leta bland andra kontaktytor med mer jämställdhet. Och där har samarbetet med Ladyfest varit väldigt betydelsefullt, och även med ABF som både har verksamheten Loud Girls med fokus på kvinnliga musiker och DIY som vill lyfta fram unga nya band.

För medarrangörerna Ladyfest var det självklart från början att vara med och arbeta med festivalen.

– Det är ju precis vårt område, säger Ladyfests vice ordförande Emmelie Mohlin. Vi är en organisation som arbetar för ett jämställt kulturliv så det passar perfekt. Helheten med festivalen är väldigt bra uttänkt, med både livemusik och workshops och kontaktknytande. Det är en väldigt bra spridning av grejer som händer.

Hon poängterar vikten av att uppmuntra kvinnliga musiker i en mansdominerad värld.

– Många duktiga kvinnor försvinner lite i bruset men detta är ett lysande tillfälle att ta steget ut, prata med branschfolk och knyta kontakter. Det kan bli hur bra som helst.

Men Indie, Hopp & Kärlek är inte bara för aspirerande musiker utan kommer att rikta sig både till de som vill få in en fot i branschen och de som vill ha en rolig utekväll med bra musik, berättar Sebastian Hess.

– Det är meningen att du som besökare ska kunna njuta av en bra utekväll, samtidigt som du som musiker ska kunna knyta kontakter och få feedback. Vi kommer att erbjuda inspirationssnack för artister och dessutom kommer vi att ha en så kallad demolåda där man kan lägga sin demo och sedan ser jag till att någon lämplig person i branschen lyssnar på den.

Lovisa Negga är en av artisterna som är klara för festivalen och hon själv beskriver sin musik som ”vardagsbetraktelser på en våg av elektronisk musik”. Hon ger ut sin musik på eget bolag och står ensam på scen med musiken och videoprojektioner. Att spela på Indie, Hopp & Kärlek var självklart för henne och hon tycker att arrangemanget känns viktigt.

– Det är lätt att sitta och prata och tycka och tänka om hur fel det är med den sneda fördelningen, men det är en helt annan sak att verkligen göra något, säger hon. Det behövs saker som öppnar ögonen på folk och människor som agerar.

Ämnet ligger henne varmt om hjärtat och hon har spelat på Ladyfests arrangemang tidigare och dessutom varit engagerad i Popkollo. Hon tycker det är viktigt att visa unga tjejer att det går.

– Sådana saker är det alltid viktigt att tänka på. Egentligen handlar det inte om att ge tjejer en chans att få spela, tjejer har en chans i och med att de är lika duktiga som killar. Det handlar om att skapa en miljö där åskådarna får en chans att upptäcka hur naturligt och trevligt det är med ett mer jämställt samhälle.

Hon berättar att det är en häftig känsla att stå på scen och att hon vill sprida budskapet och jämlikhet och kärlek. Att festivalen äger rum just i Göteborg är extra speciellt för henne.

– Jag har bott i Göteborg och det var där jag startade mitt skivbolag och gav ut min första skiva. Göteborg är väldigt speciellt för mig och jag ser jättemycket fram emot att komma och spela där.

Sebastian Hess berättar att tanken är att Indie, Hopp & Kärlek ska bli ett årligt återkommande arrangemang och säger att responsen från dem i branschen han har pratat med har varit god.

– Det kommer att bli bra folk på plats som band och artister kan prata med.

Fakta: 

Indie, Hopp & Kärlek

Äger rum på Brewhouse den 24 augusti.

Bland de akter som är klara för festivalen finns Ms Henrik, H.M. Hammerin och Lissi Dancefloor Disaster.

Dessutom blir det dj:s från både Ladyfest och studentradion.

Rekommenderade artiklar

En teatervärld full av professionella amatörer

Amatörteater – en folklig tradition som engagerar många. Men också en värld som möter fördomar om dålig konstnärlig kvalitet. Att det är ett fritidsintresse har dock inget med kvalitet att göra, enligt utövarna.

© 2018 Göteborgs Fria