Peppig reggae med budskap | Göteborgs Fria
  • Stina Göransson och Liza Mukasa i Serengeti håller just nu på att mixa nya albumet Rebellious Hearts som släpps i september. Som vanligt gör de peppig musik med ett budskap.
Göteborgs Fria

Peppig reggae med budskap

Pepp. Det är ett ord som ofta återkommer i ett samtal med Serengeti. Med texter om att vara sann mot sig själv och ett budskap om rättvisa och jämlikhet är göteborgska reggaegruppen snart aktuella med album nummer två.

Den senaste singeln från Serengeti heter I Am the One och är en peppig låt. Den kan beskrivas som en uppmuntran till både dem själva och till sina medmänniskor att tro på sig själva och stå för vem de är. Och med en stabil karriär som har varat i fem år och album nummer två på väg har de själva fått ett ökat självförtroende.

– Vi är nog mer avslappnade nu. Men vi vill ändå vara peppiga. säger Stina Göransson.

– Och vi är mer målmedvetna nu också och vet vad vi vill och vågar mer, fortsätter Liza Mukasa.

Egentligen pågår just nu slutmixen av Serengetis nya album men Liza Mukasa och Stina Göransson tar sig ändå tid att träffa GFT. Det var tre år sedan de släppte förra skivan och arbetssättet har varit lite annorlunda den här gången, berättar de.

– Nu har vi varit helt fokuserade på att göra skivan och tackat nej till spelningar för att kunna jobba bara med detta, säger Liza Mukasa. Den förra skivan var lite spretigare, vi gjorde en låt här och en låt där.

I samband med att skivan släpps i september kommer de att ha releasefest på Nefertiti. Då blir det dessutom ännu en premiär, avslöjar de.

– Vi har dragit ihop ett band, berättar Stina Göransson. The Empress Union. Vi har samlat ihop fem kvinnliga musiker som ska vara vårt kompband när vi spelar ute. Det är helt nytt men vi kände att vi ville ta musiken till en ny nivå och då är det rätt grej att göra.

Nya albumet heter passande nog Rebellious Hearts, berättar de men annars är de ganska hemlighetsfulla när det gäller hur det låter. De säger dock att de fortfarande har ett budskap i grunden om rättvisa och jämlikhet, samtidigt kretsar inte alla låtar runt hur det ser ut i samhället.

– Vi har faktiskt ett par låtar om hjärta och smärta också. Så det är inte bara politik, säger Stina Göransson och skrattar till.

Men att musiken ska säga något är viktigt för dem och de har en fast tro att musik kan åstadkomma förändringar.

– Bara en sådan sak som en vän till mig sa att I Am the One fick henne att ta steget och säga upp sig från ett jobb hon inte trivdes på, berättar Stina Göransson.

De berättar att något de har utvecklat i och med arbetet med nya skivan är att de har jobbat mer med texterna. Och inspirationen kan egentligen komma från vad som helst. Från ett bra beat till något som upprör dem.

– Serengeti kommer alltid att ha något att säga med våra låtar. Vi är en sådan grupp, slår Stina Göransson fast.

Deras engagemang märks inte bara i själva låttexterna. Sedan flera år tillbaka arbetar de på olika sätt med ungdomar och musik, särkilt med att lyfta fram tjejer. Arbetet består bland annat av workshops med ungdomar och i flera år har de varit engagerade i och haft workshops även på Popkollo, en musikverksamhet för tjejer. Och de ser positivt på framtiden.

– Alla jämställdhetsprojekt i musikbranschen börjar faktiskt ge resultat, säger Liza Mukasa.

Rekommenderade artiklar

En teatervärld full av professionella amatörer

Amatörteater – en folklig tradition som engagerar många. Men också en värld som möter fördomar om dålig konstnärlig kvalitet. Att det är ett fritidsintresse har dock inget med kvalitet att göra, enligt utövarna.

© 2018 Göteborgs Fria