Så liftar du på semestern | Göteborgs Fria
  • Ingen bildtext
Göteborgs Fria

Så liftar du på semestern

Genom att lifta får du en gratis resa och ett äventyr i ett. Men många är oroliga för att hoppa in i okända personers bilar eller för att bli stående med en kall tumme i vägrenen. Vi har därför sammanställt de bästa råden från en expertpanel av liftare.

Innan du ger dig av

Tänk på hur långt du ska, kommer du dit på en dag eller behöver du övernatta? Börja lifta tidigt på dagen. Det är bäst att vara en-två personer som liftar. Att lifta ensam kan kännas otryggt, men är ni fler än två är det svårare att få lift.

I packningen

Karta och/eller smartphone för att ha koll på resvägen och för att kunna peka vart du ska om du inte talar samma språk som föraren. Pengar (i lämplig valuta om du ska utomlands), vatten och mat, varma kläder, solkräm, regnkläder eller paraply (ingen vill ta upp en dyblöt liftare). Sovsäck och tält om du ska lifta mer än en dagstur. Reflexer så du syns om det är mörkt och en tjock spritpenna för att skriva skyltar.

Kom iväg från Göteborg

• Det är nästan alltid svårt att ta sig ur en stad – de bilar som kör inne i staden ska ofta inte så långt – så ta bussen en bit utanför Göteborg. Man får inte stå på motorvägar, så ställ dig vid en avfart, rondell, bensinmack, hamburgerrestaurang, lastbilsterminal eller något annat ställe där bilar får stanna till.

• Står du längs vägrenen är det bra att ha en skylt, på bensinmackar och liknande går du istället runt och frågar om någon ska åt samma håll som du och om hen vill ta med en liftare.

• För lift med lastbilsförare – ta dig till en lastbilsterminal. Ibland får de dock inte ta upp liftare av försäkringsmässiga skäl. Fördelarna med lastbilsförare är att de är mer vana att ta upp liftare och att de ofta kör långa sträckor, så du slipper byta bil ofta. Fördelarna med privatbilister är att de kör snabbare och ofta på trevligare vägar.

• Från Göteborg kan du lifta hur långt som helst – men i etapper.

Att byta bil

När din lift ska vidare åt ett annat håll är det dags att hoppa av och hitta en ny lift som ska åt ditt håll. Stanna inte inne i städer, eftersom det är svårt att hitta lift ut igen, utan hoppa av innan ni kör in i stan. Det är bättre att hoppa av vid en bensinmack än vid en avfartsväg. Stå vid vägtullar i de länder som har sådana.

Öka tryggheten

Kliv aldrig in i en bil som inte känns trygg. Givetvis går det inte att veta, men följ magkänslan. Fråga personen var hen ska innan hen frågar dig, då kan du säga att du ska någon annanstans om det känns otryggt. Kom ihåg att du alltid får säga nej.

Om du känner dig tryggare med att lifta med exempelvis kvinnor, så gör det. Som en säkerhetsåtgärd kan du skriva ner eller fota registreringsnumret och sms:a det till en kompis. Hör sedan av dig till kompisen när du hoppar ur bilen, så att någon har koll. Ett överfallslarm är ett annat trygghetstips.

Liftandets minus

Det är trist att bli strandad mitt i ingenstans sent en kväll, och bli tvungen att sova i skogen (därför är tält bra att ta med). Man har inte alltid har ork att konversera och det är svårt att avgöra hur lång tid resan tar.

Liftandets plus

Det är härligt, roligt, fritt och gratis. Du får chans att prata med personer som du inte hade träffat annars.

Stå här när du liftar från Göteborg

Söderut: bensinmack vid utfarten mot E6:an, vid Kållered Köpstad eller vid Sandsjöbacka utanför Mölndal.

Österut: Kallebäcksmotet eller Bollebygd

E20 mot Stockholm: bensinmack i Partille

Mot Oslo: längs vägen vid Ikea Bäckebol

Bra ställen att byta bil eller lifta från

Stockholm: Kungens Kurva för lift söderut, för lift norrut bensinmack i Upplands Väsby.

Malmö: McDonalds eller Mack F1 för lift norrut, Mobila/Svågertorp för lift västerut.

Västerås, avfart i norra Linköping, Laxå, rastplatsen i Götene, Rasta i Vårgårda, Eurostop i Halmstad, Skrea, Glumslöv söder om Helsingborg, Växjö Norrmark, Falköping, Falun, Abisko fjällstation, Jokkmokk, Arvidsjaur, bensinmack norr om Luleå, bensinmack söder om Umeå, Docksta lastbilsterminal, Hoting lastbilsterminal, Vilhelmina, Sundsvall, raststället vid Höga kusten-bron, busshållplats vid väg 55 i Uppsala.

Europa: Trelleborg har båtar över till tyskland och div andra ställen där en kan lifta med personbilar, där betalar en per bil och inte per person i bilen. Dock inte lastbilar, här krävs biljett.

Dåliga ställen

Katrineholm, Jönköping (hoppa istället av i Brahehus), Skara (hoppa istället av vid rastplasten i Ljung), Skövde, Kiruna, Malberget Gällivare, Östersund, Timrå, Örebro.

Fakta: 

Verktygslådan – Din anti-konsumtionsguide

Verktygslådan vill ge ett stort tack till expertpanelen för liftarråden:

Marja Forssman, Dylan Sandgren, Tor Alsén, Elin Herlitz, Lasse Edfast, Anna Nordén, Maria Johansson och Ida Molnár.

Semestra med Verktygslådan – en serie i fyra delar om hur du semestrar under hundralappen

Del 1: Tips inför cykelsemestern

Del 2: Samåkning – billigt och roligt resande

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Tips inför cykelsemestern

Verktygslådan

Vill du resa på ett billigt, miljövänligt och hälsosamt sätt? Då är cykelsemestern ett tips. Vi guidar dig till en lyckad resa.

Dela på dagarna och tjäna pengar

Verktygslådan

I Göteborg tas endast 24 procent av föräldradagarna ut av män. En vanlig orsak till att heterosexuella föräldrapar väljer att mamman ska vara föräldraledig mest är att pappan har högre lön. Men GFT visar hur föräldrar kan maximera sin inkomst genom att dela mer lika.

Så funkar vintercykling

Verktygslådan

Älskar du att cykla men är trött på att halka? Eller tillhör du dem som alltid ställer in cykeln i förrådet så snart sommarmånaderna är över? GFT guidar dig till vintercyklingen – ett billigt och miljövänligt sätt att färdas.

© 2022 Göteborgs Fria