Hallå där Sebastian Alm... | Göteborgs Fria
  • Sebastian Alm.
Landets Fria

Hallå där Sebastian Alm...

...organisatör och deltagare i SAC Syndikalisternas fackliga sommarturné genom landet som pågår till och med vecka 28.

Hur går turnén hittills?

– Över förväntan måste jag säga. Det är både kul och givande. Vi har nått ut till väldigt mycket människor och hållit många fackliga grundkurser med många nöjda deltagare.

Varför kuskar ni land och rike runt i sommar?

– För att vi vill öka den fackliga medvetenheten hos folk. Allt fler vet inte varför facket finns och varför man ska vara med. Man lär sig inget allmänt om facket i skolan. Vi delar ut små ficklexikon som går igenom väldigt grundläggande vilka rättigheter man har på jobbet. Den vänder sig framför allt till unga, men även till andra som inte är bekanta med vilka rättigheter man har när man arbetar.

Driver ni några särskilda frågor längs vägen?

– Ja, en fråga som vi driver är vår syn på facklig organisering. Det räcker inte att vara med i facket. Även om det finns bra lagar så betyder det ingenting om inte vi som jobbar ser till att de efterlevs. Hur det ser ut på jobbet beror på hur stridbart arbetarkollektivet är. Det handlar om att försöka förändra attityder och normer i arbetarkollektivet på en arbetsplats. Det gör man genom att agitera och snacka med sina jobbarkompisar. Man tjänar mer på att hålla ihop än att bråka med varandra.

Har ni lyckats ragga många nya medlemmar?

– Vi har fått med oss några nya än så länge. Det har varit ett ganska stort intresse. Folk tar emot material och frågar saker. Många får med sig en tidning hem som de säger att de ska läsa. Men när man står på stan och snackar med folk är det många som ryggar tillbaka eftersom de är vana vid att det är försäljare. Men vi får positiva reaktioner, speciellt när de får reda på att vi är där på ideell basis och tror på ett stridbart fack.

Vilka är ni som deltar?

– Vi är från lite olika lokala samorganisationer. Jag är från utanför Nyköping, några är från Skaraborg, Örebro och Malmö. Vi träffades under en utbildning som vi gick inom SAC (Sveriges Arbetares Centralorganisation) i höstas och bestämde oss för att dra ut på turné. Vi vill synas mer. Mycket fokus hamnar i storstäderna annars. Det är naturligt eftersom där finns flest människor, men vi ser att det finns ett stort behov på mindre orter och landsbygden också. Ett av målen är att komma ut och synas mer på mindre platser och orter.

Har ni turnerat tidigare år också?

– Sommarturnéer har hänt förut, det var vanligt inom SAC förr. Det var stort på 1920-30-talet att agitatörer åkte runt och agiterade i timmerstugorna. Det pratas om cykelpatruller, om folk som cyklade runt och höll möten. Vi åker bil.

Kvarvarande stopp på turnén blir Bollnäs, Sundsvall, Ljusdal, Hudiksvall, Sollefteå och Umeå. Mer information finns på sommarturnen.blogspot.se.

Rekommenderade artiklar

Kampanj mot trafficking under EM

En kampanj mot trafficking i Göteborg under friidrotts EM har dragit igång. Flera frivilligorganisationer har gått samman i Nätverket mot trafficking för att informera olika yrkesgrupper om hur man kan lägga märke till offer för sexhandeln.

Ytterligare en skola lägger ner SU-grupp

Lärarna klagade på dålig arbetsmiljö i den särskilda undervisningsgruppen på Lilla skolan i Lundby. När två av tre lärare bestämde sig för att sluta lades skolverksamheten ner. Sju elever med särskilda behov måste nu byta skola till i höst.

Män toppar höstens kommunval

Moderaterna och sverigedemokraterna är några av årets jämställdhetsbovar. I alla fall om man ser till den kvinnliga representationen på valsedlarna inför höstens val till kommunfullmäktige i Göteborg. Medan flera partier ställer upp med representanter efter principen 'varannan damernas', går enstaka partier mot strömmen.

Män toppar höstens kommunval

Moderaterna och sverigedemokraterna är några av årets jämställdhetsbovar. I alla fall om man ser till den kvinnliga representationen på valsedlarna inför höstens val till kommunfullmäktige i Göteborg. Medan flera partier ställer upp med representanter efter principen 'varannan damernas', går enstaka partier mot strömmen. Detta framgår av en granskning GFT har gjort av alla partierna i Göteborg.

Havstulpaner visar effekterna på klimatförändringarna

På grund av den höga halten ozonämnen i luften stiger medeltemperaturen i både luften och havet. För den värmesuktande svensken låter det kanske inte direkt som en jobbig effekt, men enligt ny forskning kan det på längre sikt påverka hela ekosystem.

© 2019 Göteborgs Fria