Landets Fria

Invandrare bidrar till ekonomin

Invandrarna betalar mer till samhället än de får tillbaka. Det visar den första internationella rapporten om invandringens ekonomiska följder i Sverige och övriga industriländer.

Undersökningen genomfördes i 27 länder av den internationella samarbetsorganisationen OECD som har jämfört vad invandrarhushållen betalar i skatter och avgifter med vad de kostar i form av socialbidrag, pensioner och annan samhällsservice. Nettot blir i majoriteten av länderna ett plus för samhället på i genomsnitt 26 000 kronor per hushåll och år.

I Sverige bidrar invandrarna med ett plus på någon tusenlapp per hushåll och år. Tittar man på gruppen invandrare utan medborgarskap i Sverige så bidrar de mångdubbelt så mycket, främst på grund av lägre pensionskostnader. Under finanskrisen ökade invandrarnas bidrag till samhället, medan nettobidragen från övriga hushåll minskade. Enligt OECD beror detta på att invandrare inte alltid har samma sociala skyddsnät och att många började arbeta mer för att kompensera för krisens följder.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sverige kan få biinstitut

Nästa år kan Nordens första biinstitut slå upp portarna i Västra Götaland. Efter tysk modell ska institutet fokusera på sjukdomar, forskning och utbildning inom ramen för biodling.

– Vi har så stora problem i dag, det gäller att vara på alerten och lära sig mer, säger biodlaren Arne Johansson utanför Skara.

Landets Fria

Hela Sverige ska spara energi

Just nu genomför Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) flera stora energiprojekt i hela landet där de erbjuder rådgivning och lyfter fram lyckade satsningar.

Landets Fria

Hallå där Sebastian Alm...

... organisatör och deltagare i SAC Syndikalisternas fackliga sommarturné genom landet som pågår till och med vecka 28.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu