Göteborgs Fria

Parkskolans rektor svarar

Parkskolans rektor, Monika Steiner, svarar på varför hon inte skickat in rapporter till huvudmannen, gällande incidenter där elever utsatts för kränkningar.

Barn- och elevombudet, Beo, vid Skolinspektionen granskade fyra indicenter där kränkningar förekom på Parkskolan under 2012 och konstaterade att lärare anmält det till rektorn, men att rektorn inte informerat huvudmannen. Under januari-februari 2013 gjordes också tre händelserapporter, inte heller dessa skickades till huvudmannen (stadsdelsnämnden). Ingen av rapporterna skickades in förrän förvaltningen krävde det i april 2013.

Varför skickar du inte in rapporter trots att du måste det enligt lag?

– De händelserapporter som kommit till mig är nu inrapporterade till huvudmannen.

Men det var ju efter att förvaltningen krävde in dem i april. Tycker du att du skickat in dem omgående?

– Det finns ett tolkningsutrymme, vi har inget krav på oss att det ska skickas in omgående. I Örgryte-Härlanda är det beslutat att det kan göras en gång i månaden.

Men förvaltningen krävde in rapporterna i april 2013 och fick då in rapporter från 2012 som inte skickats in. Då skickar du ju inte in dem varje månad?

– Nej, det har jag inte gjort. Men det är inskickat nu. Det vi gör när anmälan kommer in är att titta på vad som har hänt och gör åtgärder och analys och uppföljning, det är viktigt.

– Men det här med Beo är en helt annan sak, det är ett individärende.

Beo har granskat kränkningar av en person vid fyra tillfällen 2012 och konstaterar att du informerats om alla fyra incidenter, men att du inte skickat dessa rapporter till huvudmannen. De menar därmed att du brustit gällande anmälningsplikten.

– Det finns inget annat hos Beo, det finns bara ett ärende hos dem.

Ja, det finns endast ett ärende hos Beo, men det handlar om fyra incidenter som du inte rapporterat till huvudmannen.

– Det är endast ett ärende de pratar om. Det är bra att Beo går in och gör sin bedömning och tolkning av lagen. Enligt dem ska rapporter skickas in fortlöpande – det är bra att jag har fått den tolkningen av Beo nu.

Men trots Beos granskning har du inte skickat in händelserapporter från januari-februari 2013.

– Det som finns rapporterat till mig sedan lagen kom 2011 finns nu inrapporterat till huvudmannen.

Men det var ju för att förvaltningen krävde in rapporterna i april. Du har ju inte skickat in dem.

– Det har inte varit tydligt att de skulle skickas in varje månad. Nu är det tydligt att de ska skickas in så snart jag får dem.

Kommer du börja skicka in rapporterna månadsvis nu?

– Ja, det är klart att de måste få in detta underlag från mig när Beo säger det i sitt svar.

Du har sagt att det är skolans strategi vid en incident att inte prata med andra barn, som exempelvis sett eller hört om incidenten. Varför har ni den strategin?

– Vid individärdenen har vi samtal med de inblandade barnen och föräldrarna. Sedan sker det annat arbete med hela barngruppen där vi pratar om hur vi är med varandra och om det sker incidenter som de tycker är obehagliga. Men vi lyfter inte luren till alla föräldrar, vi lämnar inte ut barnen som är berörda. Vi går inte ut efter varje händelse och säger att nu har det hänt något.

Andra barn kan ju må dåligt av vad de har sett eller hört?

– Är det så att man ser något så ska man ta kontakt med personalen på avdelningen.

Vem ska ta kontakt med personalen, menar du föräldrarna?

– Om föräldrar upplever att det är någonting med ens egna barn måste man kontakta personal på avdelningen, de har mer information. Barn är olika, vissa barn är tystlåtna och berättar mycket hemma, andra gör inte det, vi är olika. Det finns personal där om föräldrar har oro eller frågor.

Eftersom alla barn inte berättar om obehagliga händelser hemma, får ju inte föräldrar alltid reda på vad som hänt. Ligger det då inte i skolans ansvar att informera föräldrar om situationen i klassen för att de ska kunna stötta sitt barn?

– Personalen har god koll på detta. De ser på barn hur de reagerar och pratar med föräldrar, men man går inte ut till alla. Det finns sekretess kring vissa elever. Vi arbetar på olika nivåer, med åtgärder på individ- och gruppnivå. Om det finns oro från föräldrar får man ta det på något forum, med dialog med personalen. Personalen är närmast och ser barnen i vardagen. Vi har våra planer, kring likabehandling och kränkningar.

Nu har det ju kommit önskemål från föräldrar om att ni från skolans sida ska informera om incidenter som kan ha påverkat barnen. Det behöver inte innebära att ni lämnar ut barns namn, ni skulle kunna berätta att en händelse har skett ändå. Kommer ni ändra något efter föräldrarnas önskemål?

– Föräldrarna har fått svar från mötet. Vi har pratat om det i ledningsgruppen. Just nu gör vi inga förändringar.

På ett föräldramöte den 10 april säger föräldrarna att följande ordväxling ägde rum: föräldrar påpekade att andra barn än de direkt inblandade kan påverkas av incidenter. Ditt svar ska då ha varit "om andra barn mår dåligt så säger de väl det". När en förälder sa att så inte alltid är fallet ska du, enligt föräldrarna, ha sagt: "Nej, men mår de så dåligt då?" Stämmer detta?

– Jag har inte sagt "nej, men mår de så dåligt då".

Vad var det du sa?

– Att föräldrar känner sina barn bäst. Man ser på sina barn hur de mår och om något förändras.

 

I ett mejl strax efter intervjun tillägger Monica Steiner en del saker, som inte kom fram i intervjun:

Angående att rapporter inte skickats in till huvudmannen:

"De händelserapporter som kommit till mig är nu inrapporterade till huvudmannen. Att det inte gjorts tidigare i samband med de händelser du nämner är att jag tidigare har värderat hur allvarlig händelsen är innan det rapporteras till huvudmannen. Det har med detta beslut från beo klargjorts att rektor inte ska göra någon värdering utan anmäla samtliga inrapporterade händelser till huvudmannen. Det har inte varit en given tolkning utifrån skollag men är det nu vilket är bra. "

Angående att föräldrar vill ha information om incidenter med kränkningar för att kunna prata med sina barn:

"Sen finns det vissa föräldrar som har uttryckt önskemål om att få snabbare information när det sker incidenter mellan eleverna på skolan för att bl a kunna föra samtal hemma med sina egna barn. De har fått svar på detta från mig tidigare dvs att jag gör inga förändringar nu men jag kommer att diskutera det mera med mina chefer och övrig rektorskollegor i stadsdelen. Personalen som arbetar närmast eleverna måste även ha en rimlig arbetsbörda där de i första hand måste kunna vara där eleverna är under dagen. Men vi får se på sikt kanske vi kan hitta någon rutin som bättre svara upp mot dessa föräldrars önskemål."

"De föräldrar som haft önskemål om detta har redan fått svar.  Vi gör inga förändringar i våra rutiner för skolan just nu men kanske på sikt.Men det motsätter inte att personalen informerar mer kring hur de tänker och vad de gör med barnen för att främja likabehandling och motverka kränkningar."

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Khadidje, 73 år och dement, kan utvisas

Bortom statistiken

Khadidje, som är 73 år och dement, flydde krigets Syrien till sin dotter i Sverige. Men på grund av en felaktig stämpel vill Migrationsverket nu utvisa henne till Italien – där hon aldrig har varit.

Göteborgs Fria

Sektorchefen: "Det är under all kritik"

Förvaltningen ska granska vad som brustit och ha samtal med rektorn. Det säger sektorchefen Susanna Hanson, som i dagsläget inte vill kommentera om vidare åtgärder är aktuella.

Göteborgs Fria

Rektor lät anmälningar ligga på hög

Lärare på Parkskolan i Örgryte-Härlanda har anmält ett antal fall där elever utsatts för kränkande behandling till rektorn. Trots att rektor enligt lag ska informera förvaltningen omgående har hon låtit anmälningar ligga på hög i sju månader.

Göteborgs Fria

Polis får behålla jobbet – även om han fälls

Den 31 maj ställs en polisinspektör inför rätta för att ha kört bil med Stefan Berg, från Asylrörelsen, liggandes på motorhuven. Men polisen får behålla jobbet även om han fälls.

Göteborgs Fria

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu