• Susanna Hanson är sektorchef för utbildning i Örgryte-Härlanda.
Göteborgs Fria

Sektorchefen: "Det är under all kritik"

Förvaltningen ska granska vad som brustit och ha samtal med rektorn. Det säger sektorchefen Susanna Hanson, som i dagsläget inte vill kommentera om vidare åtgärder är aktuella.

Hur ser du på att rektorn fortsätter att bryta mot anmälningsplikten trots kritiken från Barn- och elevombudet, Beo?

– Det är inte speciellt bra, det är under all kritik. Det är uppseendeväckande att man har fått ett påpekande från Beo och så fallerar det en gång till. Jag har varit tillförordnad områdeschef men i måndags trädde en ny person in och hon ska diskutera med rektor.

Räcker det att diskutera? Rektorn borde ju känna till skollagen, speciellt efter kritiken från Beo?

– Ja det är anmärkningsvärt och därför ska vi granska varför det har blivit som det har blivit, och vad i förvaltningens struktur som gör att vi missar detta.

Har du fortsatt förtroende för rektorn?

– Så länge inget annat bevisas så har jag det. Men jag har inte haft möjlighet att sätta mig in i detta och överlämna till den nya områdeschefen. Vi pratade i dag (tisdags reds anm) om att se över detta från förvaltningens sida och om att ha enskilda samtal med berörda.

Hur länge kan en rektor bryta mot anmälningsplikten utan att bli avsatt?

– Det kan jag inte svara på i dag, men i slutet av september. Misstag måste vi få lov att göra. Vi ska diskutera det här, vi måste ta reda på vad som har brustit.

Vi har tagit del av ett mejl till en förälder där du har skrivit att "tyvärr är detta ett problem som vi har på nästan alla skolor". Är det inte ett stort problem om alla skolor brister i anmälningsplikten?

– Jo, därför ska vi som förvaltning se över vad som brister; om vi har varit otydliga med att poängtera skollagen. Varje rektor ska såklart känna till skollagen, men det här är fortfarande ganska nytt och sedan har vi hela stadsdelsreformen. Det är många anledningar till att vi inte har kommit på banan. Jag ser allvarligt på att vi inte har lyckats göra det på ett bra sätt. Därför har vi planerat kompetensutveckling.

När är kompetensutvecklingen klar och när kommer alla rektorer börja följa anmälningsplikten?

– I augusti när vi startar upp igen kommer vi att planera in det på ett ledningsmöte.

Varför inte innan sommaren?

– Det skulle vi kunna göra, men vi har bara ett ledningsmöte kvar och då ska den nya områdeschefen få komma på banan, istället för att börja med repressalier.

Kan man inte bara skicka ett brev till rektorerna och förklara att de måste skicka händelserapporter till huvudmannen enligt skollagen?

– Det skulle man kunna göra, men det gäller att implementera på ett bra sätt. Vi tycker att det här är en viktigare fråga än att bara skicka ett mejl.

Monica Steiner har sagt att det är skolans strategi vid en incident inte prata med andra barn, som tex sett eller hört om incidenten. Känner du till strategin?

– Varje skolas rektor äger sitt sätt att arbeta.

Tycker du att det är en lämplig strategi?

– Jag kan inte svara generellt, varje händelse är unik, det finns säkert händelser som man lyfter upp i helgrupp, och andra saker kan ha med elevers rätt att inte bli uthängda att göra. Jag kan inte svara om det är en bra eller en dålig strategi.

Om andra barn ser en händelse och påverkas av den, är det då en bra strategi att endast prata med de direkt inblandade barnen?

– Det beror på vad som hänt. Jag är övertygad om att våra pedagoger ändå samtalar om sådant som hänt på rasten och varför det blev som det blev. Det ligger ett värdegrundsarbete i det.

Givetvis kan det finnas pedagoger som inte följer denna strategi – men är det lämpligt att en rektor säger att detta är strategin?

– Det är inte säkert att strategin efterlevs i varje millimeter, bara rektor kan svara på det.

Är detta en strategi som kommer från er, uppifrån, och som gäller på alla skolor i stadsdelen?

– Nej. Enligt lagtexten är rektorn ledare och chef för sin verksamhet.

Men om rektorn får kritik eller brister i sitt arbete måste väl någon annan gå in?

– Då har vi samtal med rektorerna, ja.

Kan den här strategin vara en anledning till samtal med rektorn?

– Det vill jag inte uttala mig om i tidningen. Det är mellan oss och involverade rektorer.

Parkskolans rektor har sagt att barn som mår dåligt pratar med sina föräldrar. Och om de inte pratar med föräldrarna "så mår de väl inte så dåligt". Vad tänker du om den inställningen?

– Jag vill inte uttala mig om saker som är sagda, i så fall behöver vi prata med rektorn om de här delarna.

Kommer du gå vidare och prata med föräldrar och rektor om detta?

– Jag överlämnar det till områdeschefen nu. Hur vi agerar i frågan kommer vi titta på tillsammans gällande den första frågan, om huvudmannaskapet, sedan får vi förhöra oss om annat som kommit upp via möten.

Vad krävs för att en rektor ska avsättas generellt?

– Allvarliga saker, det ser nog olika ut från fall till fall.

Kan att man bryter mot anmälningsplikten vara ett skäl?

– Jag kan inte uttala mig om det i dagsläget.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Khadidje, 73 år och dement, kan utvisas

Bortom statistiken

Khadidje, som är 73 år och dement, flydde krigets Syrien till sin dotter i Sverige. Men på grund av en felaktig stämpel vill Migrationsverket nu utvisa henne till Italien – där hon aldrig har varit.

Göteborgs Fria

Rektor lät anmälningar ligga på hög

Lärare på Parkskolan i Örgryte-Härlanda har anmält ett antal fall där elever utsatts för kränkande behandling till rektorn. Trots att rektor enligt lag ska informera förvaltningen omgående har hon låtit anmälningar ligga på hög i sju månader.

Göteborgs Fria

Parkskolans rektor svarar

Parkskolans rektor, Monika Steiner, svarar på varför hon inte skickat in rapporter till huvudmannen, gällande incidenter där elever utsatts för kränkningar.

Göteborgs Fria

Polis får behålla jobbet – även om han fälls

Den 31 maj ställs en polisinspektör inför rätta för att ha kört bil med Stefan Berg, från Asylrörelsen, liggandes på motorhuven. Men polisen får behålla jobbet även om han fälls.

Göteborgs Fria

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu