Synpunkten


Victor Estby
Fria Tidningen

Storslagna och ovanliga människor

Fredrik Lindströms drygt tio år gamla film Känd från tv har fått allt mer rätt. Inte bara i den fiktiva världen genom Kerstin Ekmans efterapande roman Grand final i skojarbranschen från här om året. Ett känt ansikte vinner även i verkligheten tråkigt nog alltid över en välskriven bok, hos bokförlag såväl som hos medierna och läsarna. Men det finns trots allt alternativ. Och inte bara i pladdriga, egobekräftande sociala medier, där var och en blir sin egen kändis och inte alltid upptar plats för att man har så värst mycket att säga.

Sedan några år tillbaka sitter jag i styrelsen för Föreningen Liv i Sverige, med mottot ”Varje liv är värt att skildra”. En på många vis livaktig sammanslutning av runt 900 läsande och skrivande personer spridda över hela landet.

I styrelseuppdraget ingår att lektörsläsa medlemmarnas inskickade bokmanus och ibland kan vi genom våra råd hjälpa en författare att debutera med en skildring av sitt eller någon annans liv. En av mina tidigare lektörskolleger i styrelsen, författaren Elizabet Peterzén, skrev redan i början av nittiotalet nyckelkriminalroman Sista ordet, som var en rasande satir över den svenska förlagsvärlden och dess fantasilösa kändisfokusering. Men vad som har slagit mig efter läsningen av Liv i Sverige-manus i över tre år är hur många storslagna, ovanliga, vanliga människor det finns i vårt land. Människor som bär på samtidigt unika och allmängiltiga berättelser om övergrepp, utlandsvistelser och flykt, men även kärlekshistorier och andra glädjeämnen ur vardagen som läsaren både kan få en insikt av och känna igen sig i.

Sedan föreningen startade för 30 år sedan har den medverkat till att över 120 böcker har kommit ut. Få eller ens någon av dessa böcker hade getts ut enbart genom inskick till ett etablerat bokförlag. Nu har några av dessa böcker, efter att ha fått lektörshjälp av Liv i Sverige, faktiskt till slut kunnat komma ut på några av de största förlagen i alla fall. Även om det inte hör till vanligheterna.

För välskrivna, spännande böcker gäller för det mesta småförlag eller egenutgivning. De får förstås svårare att nå sina läsare, men många av de böcker som getts ut med Liv i Sveriges medverkan säljer slut och får tryckas i nya upplagor.

Efter att ha läst ett trettiotal inskickade manus, som flera av dem blivit utgivna böcker, har jag fått en hel del nya kunskaper och insikter. Bland annat har jag fått uppleva hur vi i Sverige medvetet och omedvetet systematiskt håller våra invandrade landsmän som talar med accent nere. Och hur en invandrad person påverkas av det. Detta tack vare Anamarija Todorovs diktsamling Brytningen, som kom ut på Mångkulturcentrums förlag lagom till Botkyrka internationella bokmässa förra helgen.

Genom Lars-Erik Strands I skuggan av en trasig barndom, som kom ut på Atremi förlag förra året, har jag fått erfara hur uppväxten med en psykiskt sjuk och missbrukande mamma kan prägla en människas liv.

Och i RoseMarie Sjöbergs Man går inte ifrån man och barn (Faun Förlag) från 2011 har jag fått tränga in i hur det kan vara att som liten flicka växa upp med en självständig mamma som bryter mot normen i ett litet uppländskt 1950-talssamhälle där alla känner varandra.

För läsare som vill upptäcka berättelser bortom den lättillgängliga kändissörjan vi invaderas av överallt ifrån finns andra valmöjligheter. Gripande, omskakande och roliga livshistorier. Böcker där författaren inte står i vägen för sin berättelse.

Fakta: 

Victor Estby

Journalist och fristående krönikör för Fria Tidningen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu