Tillgänglighetsaktivister lanserar CP-öl | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Tillgänglighetsaktivister lanserar CP-öl

Under Leva och Fungera-mässan, som pågår i Göteborg, gör Göteborgskooperativet för Independent Living ett nytt drag för att uppmärksamma diskriminering av personer med funktionsnedsättningar: de lanserar ett ”CP-öl”.

 – Det är hög tid för funktionsnedsatta att ta mer plats på krogen. CP-ölet ska påminna om vår existens och att våra behov inte skiljer sig nämnvärt från någon annans. Att vara till exempel rullstolsburen är inte ett hinder för att supa, ragga och fylle-smsa klockan fem på morgonen. Men omgivningens fördomar tvingar oss leva ett näst intill asketiskt liv, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på Göteborgskooperativet för Independent Living, GIL.

 

Leva och Fungera-mässan pågår på Svenska Mässan mellan den 16-18 april. Tanken med mässan är att vara en mötesplats för personer som har funktionsnedsättningar och för personer som arbetar med bland annat hjälpmedel och assistans. Årets tema är kommunikation och man vill bland annat kommunicera hur Göteborg ska kunna bli en tillgänglig stad år 2021, när staden fyller 400 år.

 

Göteborgskooperativet för Independent Living passar på att lansera ölet under mässan.

– Ofta är det väldigt fungera-fokus på sådana här mässor. Men i år tänker vi balansera upp fördelningen rejält och lägga ett jävla fokus på att leva. Och att hänge sig åt att dricka ett riktigt gott CP-öl, det är att leva det, säger Anders Westgerd.

Krogar som vill servera ölet måste leva upp till GIL:s krav på god framkomlighet.

Rekommenderade artiklar

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

Så vill de rödgröna lösa bristen på bostäder

Antalet bostadslösa barn i Göteborg har ökat med 149 procent på två år – allt under den rödgröna mandatperioden. GFT pratar med ansvarigt kommunalråd Ulf Kamne (MP) om hur han vill lösa situationen.

© 2020 Göteborgs Fria