MP om samarbetet med Billström: "Som att spela schack med djävulen" | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

MP om samarbetet med Billström: "Som att spela schack med djävulen"

De flesta allianspartierna dök aldrig upp när Reva skulle debatteras i Hammarkullen Folkets hus på måndagen. Men det blev ändå en intensiv debatt där Rädda Barnens ungdomsförbund gav såväl C och MP som S och V kängor. I fokus under debatten stod MP:s och Alliansens migrationsöverenskommelse.

Konflikten mellan Vänsterpartiet och Miljöpartiet, där V kritiserar MP för dess migrationsöverenskommelse med alliansen, var en av de stora frågorna under debatten, som hölls inför ett nästan fullsatt Folkets hus på måndagen.

– Gemensam nämnare för dem som fallit offer för reva-projektet är att de har ett utseende som gör att de sticker ut, de ser ut ungefär som mig, sa Thaher Pelaseyed, ordförande för Vänsterpartiet Göteborg. Detta strider mot svensk grundlag och mot Europakonventionen och vi måste fråga oss vilka partier det är som står bakom den här politiken. Det är förstås allianspartierna med Moderaterna i spetsen, men det är också Miljöpartiet som har gjort ramöverenskommelsen med regeringen, sa Pelaseyed.

Riksdagsledamoten Valter Mutt (MP) svarade:

– Det är klart att det är lite grann som att spela schack med djävulen att göra överenskommelser med Tobias Billström. Jag är den första att instämma i att framstegen som görs är väldigt små, och det är därför vi funderar på att bryta överenskommelsen. Man kan ha olika syn på om man som oppositionsparti ska göra dålig migrationspolitik lite mindre dålig eller inte. Det kan vara så att vi har gjort fel bedömning, men vi gjorde överenskommelsen för att stänga ute Sverigedemokraterna, sa Valter Mutt, och fortsatte:

– Tobias Billström ska avgå omedelbart!

Även Socialdemokraterna kritiserade MP och regeringen.

– MP säger att vi går sakta framåt, men i stora delar går vi bakåt. Det går inte åt rätt håll gällande en human asylpolitik, sa Mattias Jonsson (S), riksdagsledamot.

Han sitter även i Polisens ansvarsnämnd, en nämnd som avgör om påföljder för poliser som har begått brott eller tjänstefel, men menade att ansvaret gällande Reva inte ligger hos polisen i första hand.

– Det är inget som en enskild polis har gjort, utan ett systempolitiskt fel. Den sittande regeringen måste ta sitt ansvar. Men trots kritiken går tiden utan att regeringen gör något och de visar att regeringen tycker att det är helt okej att behandla personer på det här sättet, sa Mattias Jonsson (S).

Eftersom Centerpartiet var det enda allianspartiet som kom till debatten, fick partiet klä skott för mycket av kritiken. Något som blev lite underligt eftersom representanten Jakob Edshage, från Centerpartiet Göteborg, uttalade sitt stöd för en helt annan politik än den som regeringen driver.

– Jag är inte Billström, jag skämdes när jag hörde honom på tv. Jag är inte heller Moderat, däremot står jag gärna för Centerpartiet och vi beslutade nyligen att vi är för öppna gränser, sa Jakob Edshage.

Han fick mothugg av Sara Thiringer, förbundsordförande för Rädda Barnens ungdomsförbund.

– Centerpartiet, skit i Moderaterna och kom med oss istället. Ni behöver fråga er om det verkligen är värt att sänka skatten på kompromissen att fortsätta att utvisa barn. Ni är välkomna till den här sidan. I Göteborg finns grymma organisationer som Pantrarna, det är verkligen gräsrotsorganisering för mänskliga rättigheter. Allt makt åt folket!

Flera personer i både publiken och panelen påpekade att asylpolitiken inte var mycket bättre under den S-ledda regeringen. Bland annat tog man upp den uppmärksammade utvisningen av egyptierna och dåvarande migrationsministerns uttalanden om apatiska barn.

Mattias Jonsson svarade:

– Jag är fullt medveten om att delar av det S gjorde vid regeringsmakten inte var bra, men det hindrar inte att man kan bli förbannad över det som sker i dag.

Sara Thiringer svarade med att ge kängor till samtliga riksdagspartier.

– Jag blir arg på alla partier, det är så mycket tjafs. V kan inte se att man kom någonstans i överenskommelsen med regeringen. S säger att de står för något som de genom historien inte alls har stått för – de har också drivit en vidrig asylpolitik. MP hänvisar till att Reva startade innan överenskommelsen trots att det står i överenskommelsen att fler utvisningar ska verkställas. Centerpartiet skyller på de dumma moderaterna – men ni ingår ju i Alliansen!

Foujan Rouzbeh, styrelseledamot i Flyktinggruppernas riksråd, Farr, pekade på att diskussionen om Reva främst har handlat om allmänhetens reaktioner på kontroller, och mindre om dem som drabbas av utvisningarna.

– Reva är bara ett symtom på en rättssosäker asylprocess som vi har haft i Sverige länge.

Själva namnet Reva, som står för Rättssäkert effektivt verkställighetsarbete kan framstå som att det handla om rättssäkerhet för asylsökande. Men så är det inte, sa advokaten Tomas Fridh.

– Det handlar om medborgarnas rättssäkerhet att få sin migrationspolitik genomförd, inte den asylsökandes rättssäkerhet. Det är inte det som är syftet med det här projektet, sa Tomas Fridh.

De flesta i panelen var överens om att Reva är en politisk fråga, snarare än en juridisk eller polisiär, och att lösningen därför handlar om politik.

– Förändring kan bara ske om folket mobiliserar sig, inte minst sossarna kommer aldrig att ändra sig om inte en stor folkmassa kräver det, sa Sara Thiringer, från Rädda Barnens ungdomsförbund.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

Så vill de rödgröna lösa bristen på bostäder

Antalet bostadslösa barn i Göteborg har ökat med 149 procent på två år – allt under den rödgröna mandatperioden. GFT pratar med ansvarigt kommunalråd Ulf Kamne (MP) om hur han vill lösa situationen.

© 2021 Göteborgs Fria