Löfvén lovar guld och gröna skogar | Göteborgs Fria

Inledare


László Gönczi
Fria Tidningen

Löfvén lovar guld och gröna skogar

Löfvén blev kongressvald som Socialdemokraternas partiledare i den gångna helgen. Knappast en överraskning i ett parti där man ser lojalitet som en självklarhet och försöker undvika voteringar in i det sista. Hellre en dålig kompromiss än en tydlig mångfald. I verkligheten är detta kompromissande att ge partiledningen öppna mandat.

Löfvén höll ett så kallat linjetal. Där gick han igenom en mängd politiska frågor där inte så många sekvenser var direkt överrumplande. Han gillar solidaritet, han är feminist och det var ju redan Persson på sin tid. Ja, jag undrar. Han gillar EU och FN och vill ställa upp med både vapen och pengar när så efterfrågas. Arbetslöshet gillar han inte. Införa Saltsjöbadsandan i hela världen, det ni. Och ett globalt handslag mellan arbetare och kapital. Och så vidare i sossetraditionella piruetter.

Han har ett lättsinnigt och flyhänt sätt att lova båda guld och gröna skogar. Han öppnade denna avdelning med ett enkelt konstaterande: ”Sverige ska aldrig bli ansvarslöst inför framtida generationer”. Men det är ju Sverige i allra högsta grad i dag, och inte mycket tyder på någon förändring. Nog för att Löfvén verkar veta vilka ord som ska ge ett sådant intryck. Men är det verkligen han som kommer att ändra detta?

Han lovar att S ska forma ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle. Ord som klingar Rio. Fortfarande är det en god tanke, men den förpliktigar. Jo, Löfvén inser att vi borde bli föregångare när det gäller klimat och miljö. Vi kan fortfarande bli det i några avseenden och där kanske ett rödgrönt samarbete kunde få en roll, men då får inte åtgärderna bygga på alltför naiva föreställningar.

Det får inte bygga på hans uttalande: ”Det är fullt möjligt att skapa tillväxt som håller sig inom naturens gränser”. Hade han sagt något om lokal tillväxt, och tänkt på att sådant måste motsvaras av andras nedväxt, hade det kunnat stå för solidaritet snarare än teknikfixering utan realistisk grund.

När nu kongressen har fastslagit att kärnkraften kommer att finnas kvar lång tid framöver, så skulle man tro att de tänker stå på åskådarbänken och låta ödet eller kapitalet styra energipolitiken. Med en sådan flathet visar han tydligt att de inte har förstått naturens gränser och att S visst tänker vara ansvarslösa inför framtida generationer.

Han sa också: ”Jag vill att Sverige ska vara ledare i den globala tävlingen om grön teknologi, inte en eftersläntrare”. Det tror jag att han menar på riktigt. Här finns både pengar och jobb att hämta. Men jag undrar om han har insett att grön teknologi måste tas till även om det visar sig vara dyrt i det korta perspektivet. Att jorden inte är ett arbetsmarknadsprojekt utan ett klot med en fantastisk och känslig biosfär.

Fakta: 

<h2>László har hört alltför många vackra ord om miljöansvar som bara var ord</h2>

© 2020 Göteborgs Fria