Göteborgs Fria

Ojämställda pensioner i flera västsvenska kommuner

För personer över 65 år syns tydliga könsskillnader när det gäller inkomst. Bland de 25 mest ojämställda kommunerna återfinns nio västsvenska kommuner. I Öckerö kommun får kvinnor över 65 år endast 58,5 procent av männens inkomst.

Pensionsmyndigheten har gjort en lista över landets 290 kommuner för att se hur stor skillnad det är i inkomst mellan män och kvinnor som är över 65 år i respektive kommun. Av de 25 mest ojämställda kommunerna ligger nio i Västsverige.

Öckerö är den västsvenska kommun som har minst jämställda pensioner, där får kvinnor över 65 år endast 58,5 procent av männens inkomst.

Om man bara ser till den allmänna pensionen hamnar Öckerö på ojämställdhetens plats nummer ett av alla Sveriges kommuner, eftersom kvinnors allmänna pension där endast är 71 procent av männens.

Göteborg ligger inte heller så bra till på listan. Här tjänar kvinnor över 65 år endast 64,7 procent av männens inkomst, vilket placerar Göteborg som nummer 40 när det gäller ojämställdhet.

– Pensionssystemet är i grunden könsneutralt. Däremot så avspeglar pensionen de skillnader i inkomst som finns under hela arbetslivet, och därför är det vanligt att kvinnor har lägre pension, säger Kristina Kamp, pensionsekonom, i ett pressmeddelande.

Mest jämställda pensioner är det i kommuner där lönerna är lägre. Överkalix, Pajala och Sorsele är de tre kommuner där inkomsten för personer över 65 år är som mest jämställd. I Sorsele får kvinnor 81,8 procent av vad männen får.

Mest ojämställda inkomster återfinns i Danderyd. Där får kvinnor över 65 år endast 50,9 procent av männens inkomst.

Fakta: 

De nio minst jämställda västsvenska kommunerna:

Öckerö, Lerum, Kungsbacka, Stenungsund, Härryda, Tjörn, Kungälv, Orust och Götene.

Läs hela listan hos Pensionsmyndigheten.

Fokusfrågor

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så ojämställt är Västra Götaland

8 mars

Löner, arbetsvillkor, pensioner, ansvar för barn, utövande av våld, riskbeteenden och tillgång till maktpositioner. Allt är områden med stora könsskillnader. GFT granskar jämställdhetsläget i Västra Götaland.

Göteborgs Fria

”Sifferjakten kan leda till dåliga beslut”

Papperslösa

Antalet verkställda utvisningar ska öka. Det har regeringen bestämt och påpekat flera gånger genom åren. "Polisförbundet har under lång tid kritiserat den 'pinnjakt' som råder inom polisen", säger Lena Nitz.

Skånes Fria

Barn hålls i förvar allt längre

Trots att barn högst får hållas i Migrationsverkets förvar i sex dygn är genomsnittstiden den dubbla, visar Fria Tidningens granskning. Allvarligt, anser Rädda barnen, men Migrationsverket menar att deras egen statistik är missvisande.

Fria Tidningen

Migrationsverket sätter fler i förvar

De senaste fem åren har antalet personer som sitter i Migrationsverkets förvar ökat med 47 procent, visar Fria Tidningens kartläggning. En orsak kan vara regeringens fokus på att verkställa fler utvisningar.

Fria Tidningen

Få id-kontroller i Göteborg trots ett år med Reva

Polisens id-kontroller i Stockholm och Skåne har skapat intensiv debatt. I Västra Götaland görs markant färre kontroller trots att Reva har funnits här i ett år. Men under veckan spreds delvis felaktiga uppgifter om id-kontroller i Göteborg.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu