Göteborgs Fria

Ris och ros till kommunens arbete med psykisk ohälsa

Godkänt, men en del arbete återstår. Det betyget får kommunens arbete med psykisk ohälsa bland anställda i en enkät som nyligen gjorts. Göteborgs stad har ett bra förebyggande arbete men svaren visar att alla delar inom verksamheten inte täcks av det.

Kampanjen Hjärnkoll skickade i höstas ut en enkät till alla kommuner i Sverige för att ta reda på hur de arbetar med att förebygga psykisk ohälsa bland sina anställda. Det svar Göteborg lämnade i enkäten får nu både beröm och kritik.

– När det gäller Göteborg så är det bra att de har ett systematiskt arbete men de måste se till att arbetet omfattar hela kommunens verksamhet, säger Rickard Bracken, projektledare på Hjärnkoll.

Kampanjen görs på uppdrag av regeringen och drivs av myndigheten Handisam och nätverket Nationell samverkan för psykisk hälsa, NSPH. De arbetar för att öka öppenheten kring psykisk ohälsa och skapa samma rättigheter och möjligheter för alla.

Av de kommuner som besvarat enkäten är det bara hälften som säger att de bedriver ett systematisk och förebyggande arbete för att förhindra psykisk ohälsa som är arbetsrelaterad. Göteborg är alltså en av dessa. Men kommunen skriver också i sitt svar att inte alla delar av verksamheten bedriver ett sådant arbete, därav kritiken.

Rickard Bracken säger att det är bra att Göteborg redan har ett sådant arbete men tycker att staden har en del kvar att göra. Förutom att hela tiden kontrollera den psykosociala arbetsmiljön menar han att man måste vara vaken på tidiga tecken hos de anställda. Men också att man ser till att personer inte överbelastas i sin arbetsuppgifter. Viktigast av allt tycker han det är att jobba med attityder och tabun kring de här frågorna.

– Det måste finnas en nolltolerans kring tisslet och tasslet. Att folk tillåts vara som de är och att det finns en öppenhet kring psykisk ohälsa.

Psykisk ohälsa är i dag en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivningar i Sverige och därför tycker Rickard Bracken att kommuner måste föregå med ett gott exempel.

– Eftersom kommunen är en stor arbetsplats har de också ett stort ansvar när det gäller de här frågorna. Det finns stora vinster kring att jobba med det här, både för kommunen som arbetsplats men också för personalen.

Per Carlsson är personalstrategisk processledare inom Göteborgs stad och har det övergripande ansvaret för frågor kring psykisk hälsa och arbetsmiljö. Han tycker till skillnad mot svaren i enkäten att alla kommunens delar av täcks in det systematiska arbetet. Men han erkänner att man kanske inte alltid lyckas fullt ut.

– Göteborgs stad är en stor arbetsgivare, det är många chefer hos oss. Det är en stor utmaning att styra så att alla når samma utibildningsnivå och att alla klarar sina arbetsuppgifter helt fläckfritt, säger han.

Han berättar att kommunen just nu håller på att ta fram ett nytt utbildningsmaterial för chefer och skyddsombud för att bli bättre på de här frågorna. Det arbetet ska lanseras i vår. Han påpekar att de flesta chefer inom olika förvaltningar är intresserade men att det saknas tid och utrymme i vardagen för att lära sig mer om de här problemen.

Han håller också med Hjärnkoll om att tabun och attityder kring psykisk ohälsa kan försvåra arbetet.

– De fysiska arbetsmiljöproblemen är ofta lättare att handskas med, de handlar om att praktiskt lösa ett problem. Men de psykosociala problemen kan ta längre tid att lösa då det handlar om människor, relationer, bemanningsfrågor och sådant som inte går att lösa över en natt, säger Per Carlsson.

Fakta: 

Sjukskrivningar

• Göteborgs stad har cirka 48 000 anställda.

• 2012 var den totala sjukfrånvaron bland de anställda 6,8 procent. En ökning från 2011 med 0,3 procent.

• Enligt Försäkringskassan är psykiska ohälsa en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivningar.

• Enligt Arbetsmiljöverket är psykiska påfrestningar ett av de vanligaste besvären i yrket.

Källa: Göteborgs Stad, Försäkringskassan, Arbetsmiljöverket

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu